najviši porast / Brač u borbi s gojaznošću: Supetar želi smanjiti broj pretile djece na Braču

Image
Foto: Thinkstockphotos

Istraživanja o pretilosti među djecom u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadnjih deset godina pokazala su da u osnovnim školama u Splitu, Sinju i Imotskom, te na Braču, Hvaru i Visu ima između 10 i 12 posto pretile djece

31.8.2016.
7:54
Thinkstockphotos
VOYO logo

S obzirom na rezultate istraživanja koji su pokazali da čak 20 posto djece na otoku Braču ima prekomjernu tjelesnu težinu, Grad Supetar pokrenuo je projekt sprečavanja pretilosti djece, kako bi educirali roditelje, djecu i nastavnike o zdravim prehrambenim navikama.

Istraživanja o pretilosti među djecom u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadnjih deset godina pokazala su da u osnovnim školama u Splitu, Sinju i Imotskom, te na Braču, Hvaru i Visu ima između 10 i 12 posto pretile djece, dok je najviši porast zabilježen upravo na Braču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 37.000 djece, a po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 9,2 posto pretile djece.

Voditeljica projekta nutricionistkinja Olja Martinić ističe kako je zabrinjavajući podatak o 20 posto pretile djece na Braču te da je projekt pokrenut zato što obitelji neće same moći svladati taj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da prilikom mjerenja već sljedeće godine dobijemo drugačije podatke od ovogodišnjih. Svjesni smo kako određene životne navike djece na Braču nisu dovele do tako velikog postotka. Zbog svega smo stupili u kontakt sa Institutom za antropologiju koji od prošle godine provodi međunarodnu širu studiju, odnosno projekt 'Kohortna studija rođenih na istočnojadranskim otocima'. Cilj nam je da djeca koja su u programu poprave svoje stanje i da se više nikada ne susretnemo s podatkom od 20 posto pretilih na Braču. Program je otvoren za svu djecu otoka, a obuhvatit će djecu vrtića i škola, te će se uz to organizirati i druženje s roditeljima", rekla je Martinić.

Suradnica na Institutu za antropologiju Dubravka Havaš Auguštin rekla je je kako se kroz "Kohortnu studiju rođenih na istočnojadranskim otocima" istražuje pristunost metaboličkog sindroma u tamošnjoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuju debljinu, povišeni krvni tlak i dijabetes tipa 2. To je opsežan skup kroničnih bolesti koji sve više zahvaća odraslo stanovništvo naše zemlje. Preko 30 posto hrvatske odrasle populacije boluje od metaboličkog sindroma, a naročito neke otočne populacije, što se ne bi očekivalo s obzirom na tradicionalni stil života, mediteransku prehranu i ostale okolišne uvjete. Situacija je zapravo obrnuta jer imamo veliku učestalost metaboličkog sindroma na otocima. Zabrinjavajući je i podatak da sve više djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a značajan postotak njih i povišeni krvni tlak", kazala je Havaš Auguštin.

U istraživanju sudjeluje oko 700 trudnica i njihove djece na Hvaru, Braču, Korčuli, Solinu i Splitu, a cilj je na temelju dobivenih rezultata stvoriti populacijski prilagođeni model rane intervencije kod kroničnih bolesti, što bi trebalo pridonijeti zdravlju budućih naraštaja. Provodi se u KBC-u Split, ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama u Solinu, Splitu i na otocima, a uz domaće sudjeluju i strani stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo se u splitskom rodilištu proteklih dana rodilo prvo dijete s Brača čija majka sudjeluje u projektu, pa će tako i ono biti dio studije. Cilj je predložiti strategiju rane prevencije i rane intervencije takvih poremećaja", naglasila je Havaš Auguštin,.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković kaže kako je to dugoročni projekt pa će trebati vremena da se dođe do određenih rezultata. Supetar je četvrti grad u Hrvatskoj u kategoriji manjih gradova koji ulažu čak 18 posto sredstava u razvoj sporta i aktivnosti djece, pa je logično da se vodi briga i o poboljšanju zdravlja djece. Najavila je da će projekt pokušati kandidirati za dobivanje sredstava iz  EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo