ograđuju se od kukastog križa / Branitelji osuđuju svastiku na Poljudu, Glogoški: 'Počinitelja treba oštro kazniti!'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vezano uz slučaj kukastog križa na splitskom Poljudu kazao je da se branitelji ograđuju i osuđuju takav potez, a počinitelja treba oštro kazniti

16.6.2015.
15:55
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici ratnih veterana, koji sedam mjeseci prosvjeduju u Savskoj 66, ustvrdili su u utorak na konferenciji za novinare da oni još od prosinca prošle godine rješavaju svoje probleme putem pododbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, koji radi na izradi zakona o pravima hrvatskih branitelja, kao i putem radne skupine u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), pa drže da nema potrebe za osnivanjem radnih skupina, kao što je prošlog tjedna dogovoreno s predstavnicima Vlade.

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški rekao je da branitelji od zadnjeg sastanka u Ministarstvu branitelja nisu dobili nikakvu informaciju o nastavku suradnje. No, istaknuo je, oni lani od prosinca, nakon što je saborski Odbor za ratne veterane formirao pododbor za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, rade na nacrtu tog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, predstavnici veteranske populacije, kaže Glogoški, sudjelovali su i na nekoliko sastanaka radne skupine u HZMO-u vezano uz zakon o mirovinskom osiguranju.

Prosvjednici očekuju da će prijedlog zakona biti do kraja mjeseca upućen u matični saborski odbor i potom u javnu raspravu, te da će do tada biti gotovi zaključci radne skupine o zakonu o mirovinskom osiguranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da Sabor za mjesec dana odlazi na ljetnu stanku, pa se ne može očekivati uvrštavanje zakona o braniteljskim pravima u proceduru do jeseni, Glogoški očekuje od Vlade, s obzirom da je premijer već pokazao zanimanje za rješavanje njihovih problema, da uredbama riješi najteže probleme poput nezaposlenosti i novog zakona o mirovinskom osiguranju.

Žao nam je što ni predsjednik Vlade niti njegovi suradnici nisu prepoznali da branitelji od prosinca rade na novom zakonu i da radna skupina u HZMO-u radi na problemu mirovina, mislimo da je greškom iznesen prijedlog da se u Ministarstvu branitelja formiraju radne skupine koje će raditi na tim problemima, kaže Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan znači li to da se dogovoreni pregovori s predstavnicima Vlade prekidaju, Glogoški je rekao da se ne prekidaju već se nastavljaju tamo gdje su započeli u 12. mjesecu.

Na upit zašto su onda bila dva kruga pregovora i zašto su inzistirali na sastanku s premijerom, Glogoški je rekao da nisu bila dva kruga pregovora već dva sastanka na kojima su s problemima upoznali premijera, koji je prihvatio prijedlog za sastankom tek nakon 232 dana prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio da će premijeru još jednom uputiti probleme s kojima se susreću branitelji i članovi njihovih obitelji kako bi ih proslijedio nadležnim ministarstvima na postupanje.

Premijer je sam rekao da problemi postoje i da se mogu rješiti bez obzira jesu li nastali prije ove Vlade ili su nastali greškom za vrijeme ove Vlade, kazao je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da do daljnjeg ostaju u šatoru u Savskoj i očekuju da će do kraja mjeseca imati prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja i zaključak HZMO-a.

Potvrdio je da su uputili prijedlog zagrebačkim vlastima da se prostor ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 proglasi "Trgom Nevenke Topalušić", koja je preminula na tom mjestu na početku prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz slučaj kukastog križa na splitskom Poljudu kazao je da se branitelji ograđuju i osuđuju takav potez, a počinitelja treba oštro kazniti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo