Ograđuju se od politike / Branitelji prosvjednici s Plitivičkih jezera: 'Izloženi smo pritiscima i podmetanjima'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Branitelji koji prosvjeduju od 21. lipnja pozivaju Vladu da uputi inspekciju na prostor NP Plitvička Jezera s ciljem trenutnog zaustavljanja gradnje

7.7.2017.
14:38
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Udruge branitelja i stradalnika domovinskog rata s područja Plitvica koje prosvjeduju zbog kako tvrde zbog devastacije i pretjerane apartmanizacije Nacionalnog parka Plitvička jezera u petak su objavile da su "ovih dana izloženi raznim pritiscima i podmetanjima raznih političkih opcija i ostalih interesnih grupacija" te naglašavaju kako nastupaju "isključivo kao udruge iz Domovinskog rata i u skladu sa svojim statutima".

Branitelji koji prosvjeduju od 21. lipnja pozivaju Vladu da uputi odgovarajuću i neovisnu inspekciju na širi prostor NP Plitvička Jezera s ciljem trenutnog zaustavljanja gradnje i utvrđivanja činjeničnog stanja. Također, pozivaju i na prosvjed  potpore braniteljima koji prosvjeduju u Plitvica selu u subotu u Korenici od 17 do 19 sati ispred narodne knjižnice, a da bi kako tvrde "spriječili uništavanja i devastaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Na strmoj padini dva sata čekala pomoć: Plitvice nemaju službu za pomoć posjetiteljima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Branitelji spremni tijelima braniti Plitvice, predsjednik HVIDRA-e: 'Koliko znamo, ovdje uopće nije bilo inspekcije'

>> Branitelji prosvjeduju na Plitvičkim jezerima: 'Zadnji je trenutak za spas Nacionalnog parka'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Nad Plitvicama se provodi divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim' 

"Ovim putem u cilju sprječavanja devastacije ovog prirodnog fenomena za kojeg smo ginuli i zbog kojeg smo u obranu i danas stali od sulude i nekontrolirane gradnje objekata, kojem prijeti u skoroj budućnosti devastacija i uništenje hrvatskog nacionalnog blaga, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da uputi odgovarajuću i neovisnu inspekciju na širi prostor NP Plitvička Jezera s ciljem trenutnog zaustavljanja gradnje i utvrđivanja činjeničnog stanja", navode branitelji.  Također traže da se pristupi reviziji štetnog prostornog plana posebnih obilježja NP Plitvička Jezera (iz 2014. godine) kao i reviziji izdavanja građevinskih dozvola na ovom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se ne riješe naši navedeni zahtjevi mi se ne mislimo povući i još jednom se ograđujemo od bilo kakve politike i bilo kojeg političara te pozivamo sve političke stranke da se suzdrže od dolaska i obilaska nas prosvjednika jer se svaki dolazak političara izvrće i politizira, a kako politički ne pripadamo nikome ne želimo da nam takvi dolasci štete, naglašava se. Jedini kontakt koji sada imamo je naše resorno ministarstvo hrvatskih branitelja i ministar Tomo Medved u kojeg imamo povjerenje i s kojim smo ostvarili kontakt te odredili smjernice djelovanja koje bi dovele do rješavanja ovog velikog problema i našeg povlačenja s područja na kojem prosvjedujemo, dodaje se.     

Inače, Most nezavisnih lista također je priopćio da već duže vremena progovara o problemu ilegalne gradnje u NP Plitvička jezera. "Danas smo planirali otići na Plitvice i dati podršku braniteljima okupljenima oko inicijative “Za spas Plitvica” kojima dajemo podršku od samog početka", navode u toj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodaje se, pojavile su se konotacije kako Most “stoji” iza braniteljskog prosvjeda, te su nas branitelji kontaktirali kako bi nam prenijeli optužbe pristigle na njihov račun da njima manipuliramo, iako su se do sada pojavile još neke parlamentarne opcije na Plitvicama. Očito smo bili najglasniji tražeći stanke u Saboru i upozoravajući na ilegalnu gradnju na Plitvicama, naglašavaju u Mostu.

Upravo zato Most nezavisnih lista neće danas otići na Plitvička jezera, kako ničim ne bismo ugrozili borbu branitelja za naš najveći biser. Pozivamo sve opcije da stave interes Plitvica ispred vlastitog i da zajedno stanemo u obranu NP Plitvička jezera i podržimo borbu naših branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo