Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
razgovor u ponedjeljak

Branitelji se povukli u Savsku, Glogoški: 'Ovo je moglo mnogo ranije završiti!'

'Došli smo do konačnog cilja, a to je razgovor s predsjednikom Vlade. Kao što je on rekao na presici, primit će nas u ponedjeljak u 10 sati', izjavio je Glogoški koji se zajedno s ostalim braniteljima vratio pred šator u Savsku

RTL/ 29.5.2015. u 17:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Prosvjed na Markovom trgu je završen, a nastavak se očekuje na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem u ponedjeljak u 10 sati.

19:00 - Trebalo nam je 222 dana da odredimo jedan termin sastanka - kazao je Josip Klemm u Savskoj 66. 

"Nakon samo sat vremena nakon što je premijer odredio termin sastanka smo se dogovorili da odemo sa Markovog trga", dodao je Klemm.

"Zadovoljni smo što ćemo imati priliku u ponedjeljak razgovarati s premijerom. Očekujemo da sastanak bude javan uz javnost i medije", rekao je Klemm. Podržao je činjenicu da je predsjednica pozivala na dijalog. Više pročitajte OVDJE!

18:50 - Branitelji su stigli pred šator u Savsku 66.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

18:40 -  Na pitanje zašto branitelji nisu prihvatili prijedlog ministra branitelja Predraga Matića, a sada premijerov jesu, Glogoški je kazao da je to bila ucjena na koju nisu mogli pristati.

Upravo se čita


Image
Foto:
Image

"Do ovog prosvjeda na Markovom trgu nije trebalo niti doći, mislimo da je predsjednik Vlade mogao donijeti odluku o sastanku s nama puno ranije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glogoški je dodao kako će branitelji na sastanku u ponedjeljak ponovno iznijeti sve svoje argumente.

"Naši zahtjevi ostaju jasni - smjena Predraga Matića i njegove zamjenice i pomoćnika, objedinjavanje svih prava u jednom i ustavni zakon o hrvatskim branitelja", poručio je jedan od vođa braniteljskih prosvjeda. Više pročitajte OVDJE!

17:55 - Prosvjednici iz kafića oko Kamenitih vrata su nahrupili na prolaz, branitelji s Markova trga prate Glogoškog i Klemma, a policija se maknula kako bi ih pustila da odu. Atmosfera je vesela, svi plješću i pjevaju. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL
Image
Foto: RTL
Image
RTL

17:50 - Glogoški Milanoviću planira reći sve svoje ranije primjedbe te mu kazati kako ne mogu razgovarati s ministrom i njegovim zamjenicima. Očekuje da će na tom sastanku biti i mediji. Kazao je kako se sad idu pomoliti se na Kamenita vrata i onda odmah idu za Savsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

17:42 - Glogoški je i službeno obznanio povlačenje s Markovog trga.

"Došli smo do konačnog cilja, a to je razgovor s predsjednikom Vlade. Kao što je on rekao na presici, primit će nas u ponedjeljak u 10 sati".

Pritom je zahvalio svima koji su ih podržavali, posebno Katoličkoj crkvi koja im je dala utočište. Dodao je kako su branitelji donijeli odluku da će sad napustiti Markov trg i crkvu Svetog Marka i da će u Savskoj dočekati ponedjeljak. O tom razgovoru će, tvrdi, ovisiti njihovi daljnji postupci.

17:37 - Branitelji iz Ćirilometodske se nalaze na Markovom trgu, gdje treba stići i Klemm pa će se svi zajedno uputiti do Savske.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

17:15 - Splitski branitelji okupljeni u više udruga najavili su da će od 18 do 18.15 sati zaustaviti promet Poljičkom cestom kod bolnice Križine u Splitu. Predsjednik HVIDRA-e Splitsko-dalmatinske županije Mario Tomasović kaže da tim činom simbolički žele dati podršku svojim suborcima koji prosvjeduju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image

Branitelji na Markovom trgu, Josip Klemm

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image

Branitelji na Markovom trgu, Josip Klemm

Zeljko Lukunic/PIXSELL

17:10 - Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Josip Klemm izjavio je u petak kako je 70 posto prosvjednika za rješenje kojim bi se postigao dijalog s vlastima i okončalo okupljanje branitelja na Markovu trgu, zamolivši novinare za strpljenje kako bi se pronašlo rješenje.


"Nas 70 posto smo da nešto riješimo, nemojte da se upropasti ova prilika. Ne želimo da ovdje bude pobjednika, pustite nas da to riješimo", rekao je Klemm novinarima na Markovu trgu, naglasivši kako su "ovdje bitni ljudi, a ne Zoran Milanović".

Nakon što je nakratko napustio Crkvu sv. Marka i vratio se natrag, Klemm je, komentirajući poziv premijera Zorana Milanovića na razgovor s braniteljima u ponedjeljak u Banskim dvorima, napomenuo kako hrvatski branitelji već 222 dana pozivaju na dijalog. "Žao nam je da do tog dijaloga nije došlo prije", rekao je Klemm novinarima, zamolivši ih za strpljenje kako bi u dogovoru probali "još nešto riješiti".

Osim izjave novinarima, Klemm je kratko razgovarao i s braniteljima koje ispred stare Gradske vijećnice i Kamenitih vrata blokira interventna policija pa se ne mogu pridružiti ostalima, koji su još uvijek u Crkvi sv. Marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

16:54 - Josip Klemm s policijom je postigao dogovor! Branitelji će se s Markovog trga povući vrlo brzo, javlja RTL-ova novinarka!

16:41 - Opširnije o Karamarkovoj presici pročitajte OVDJE!

16:40 - "Teško mi je ocijeniti postupanje policije jer nisam pratio. Volio bih znati da nisu bili brutalni. Među njima sigurno ima branitelja ili djece branitelja i to je sigurno stresna situacija za njih".

16:37 - "On pristaje na razgovor, ali zamislite kad - u ponedjeljak! Zar premijer ne radi u petak poslijepodne? Zar mu je bilo teško proći tih 15 metara i započeti razgovore? Pozivam ga da obavi svoj posao. Neka ne ostavlja branitelje u neizvjesnosti", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

16:35 - "Mi branitelje podržavamo, ali ne stojimo iza njihovog prosvjeda! Zamislite, Milanović to vidi po grimasama".

16:35 - "Žao mi je što se moramo baviti premijerom i njegovim optužbama, umjesto da pričamo o HDZ-ovom programu gospodarskog oporavka koji je gotov", rekao je Karamarko na tiskovnoj konferenciji.

16:15 - Josip Klemm otišao je s policajcima Freudenreichovom ulicom prema Mesničkoj. Novinari nisu smjeli s njima.

Image

Branitelji na Markovom trgu, Josip Klemm

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image

Branitelji na Markovom trgu, Josip Klemm

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

15:41 - RTL-ova reporterka neslužbeno doznaje kako branitelji u Ćirilometodskoj pregovaraju s policijom da se dvojica njihovih predstavnika puste na Markov trg kako bi se dogovorili što će dalje. Također, neslužbeno doznajemo da je plan da se mirno i bez privođenja branitelji, svi skupa, povuku u šator u Savskoj 66 te da se s prijavljenim okupljanjem vrate u ponedjeljak s obzirom da ih je premijer pozvao na razgovor u Banske dvore.

14:59 - Proboj branitelja zasad je stao!

14:45 - RTL-ov reporter javlja da su branitelji ponovno krenuli probijati kordon policije!

14:40 - Iz Zagrebačke nadbiskupije su nam javili kako je policija na Ilirskom trgu blokirala i zabranila prolaz ljudima iz Caritasa koji su braniteljima vozili WC i vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

14:38 - "Nema garancije da ćemo otići na sastanak s Milanovićem jer nema garancije ni da će nas pozvati", kaže Glogoški. Više pročitajte OVDJE!

14:38 - "Vidjeli ste da Milanović nije iznio nijedan argument da iza našeg prosvjeda stoji HDZ. Nijedna politička opcija ne stoji iza našeg prosvjeda".

14:36 - "Ne znamo o kakvoj ucjeni i ultimatumu premijer priča", reagirao je Đuro Glogoški nakon Milanovićeve presice.

14:31 - "Ucjenama se ne može postići ništa!", završio je Milanović.Opširniji izvještaj s Milanovićeve presice pročitajte OVDJE!

14:27 - "Možemo reći da je moj poziv na sastanak u ponedjeljak u 10 sati služben!".

14:14 - "Za mene je vijest dana to da je Hrvatska izašla iz recesije".

14:12 - "Ovo mora prestati! To može prestati ako to kaže predsjednica Grabar-Kitarović ili Karamarko. Ja policiji u ovoj situaciji ne mogu naređivati".

14:10 - "U ovom trenutku, ono što se događa na Markovom trgu je u rukama hrvatskih redarstvenica i redarstvenika i policije, u rukama zakona koji sam osobno jako htio promijeniti da se omogući prosvjedovanje.

14:07 - "Svi koji su svjesno odlučili da će prekršiti zakon, moraju znati da će se taj isti zakon na njima provoditi. Pozivam ljudi koji su na čelu prosvjeda da dođu kod mene na sastanak. Suosjećam sa svakim kome je teško, ali ne volim ucjene i ultimatume. Odgovornost za ovo nije moja, ni Matićeva, ni Kotromanovićeva, već je politička odgovornost na HDZ-u i Karamarku. A onda je tu i predsjednica Grabar-Kitarović. Osoba koja je dužnosnik u njezinom Uredu aktivno sudjeluje u prosvjedima. Što reći na to?".Patrik Macek/PIXSELL

14:03 - "Ovi događaji u zadnja dva dana zaslužuju komentar. Institucije se moraju repektirati i čuvati. To je posao policije".

14:02 - "Volio bih da smo se ovdje danas našli zbog vijesti da smo konačno izašli iz recesije...", započeo je svoj govor na izvanrednoj presici Milanović.

13:15 - Đuro Glogoški pozvao je na megafon policiju da otkaže poslušnost nalogodavcima kako hrvatske majke ne bi plakale kao 1991.​

13:00 - Karamarko na upit kako komentira činjenicu da su branitelji prekršili zakon o javnom okupljanju na Markovom trgu, šef HDZ-a je odgovorio: "Pa, dajte, to su branitelji. Nećemo njih tretirati kao huligane".  Više pročitajte OVDJE!

12:52 - Kordon policije na ulasku na Markov trg je utrostručen!12:33 - Iza podneva dio prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva.

12:30 - Branitelji su kod Kamenitih vrata počeli micati ogradu i naguravati se s policijskim snagama!

12:20 - Matić je nakon 15-ak minuta izišao iz Markove crkve. Braniteljima je ponudio prijedlog da se vrate kućama i demontiraju šator pa da se u ponedjeljak sastanu s premijerom Milanovićem. Branitelji su njegov prijedlog odbili obrazloživši da je to ultimatum i ucjena.

"Ne pristajemo na vaše laži. Zato i tražimo vašu ostavku", rekli su preko megafona branitelji.

12:03 - Ministar branitelja Predrag Matić ušao je oko podneva u Markovu crkvu! Očito će dijalogom pokušati riješiti ovu neugodnu situaciju!

11:58 - Policija je branitelje iz Savske zaustavila nakon Kamenitih vrata!11:54 - Branitelji iz Savske se približavaju Markovom trgu, a evo što će ih tamo dočekati...

Image
Foto:
Image

11:10 - Skupina od dvjestotinjak branitelja krenula je u petak nešto iza 11 sati iz Savske 66, gdje je podignut šator branitelja prosvjednika, prema Markovom trgu.

Prosvjednici, koji su uglavnom tijekom noći i ujutro stigli u Savsku ulicu iz raznih dijelova Hrvatske, nose državnu zastavu i zastave ratnih postrojbi i braniteljskih udruga i pjevaju "Zovi samo zovi...", te "Evo zore, evo dana...".

Zasad se kreću nogostupom, bez blokiranja prometa, a njihovu kolonu prati veći broj pripadnika interventne policije.

Image

Branitelji iz Savske

Foto: RTL
Image

Branitelji iz Savske

RTL

10:50 - Turisti koji su doputovali u Zagreb ne mare za prosvjed branitelja i policijsku blokadu Trga sv. Marka. Fotogaleriju pogledajte OVDJE!

10:01 - Nakon 22 sata sinoć branitelji su se povukli u unutrašnjost crkve svetog Marka. Specijalci su došli do ulaza, ali preko crkvenog praga nisu moglu. Ako ste se pitali zašto, provjerite OVDJE!

9:49 - Otkrivamo tko je svećenik koji je policiji zapriječio ulaz u crkvu ---> ow.ly/NA8lq

9:13 - "Policija je sinoć u tri navrata pokušala ući u prostorije crkve, ali su se vratili jer im nismo dozvolili. Ovdje su najteži hrvatski ratni invalidi koji imaju svoje fiziološke potrebe. Očekujemo od čelnih ljudi ove države da nas pozovu na razgovor. Procjenjujemo da je situacija ozbiljna. Zbog onog što se dogodilo sinoć, mislimo da su naši životi ugroženi. Gospoda iz policije jučer se htjela oteti Josipa Klemma, ali nije im uspjelo", rekao je Đuro Glogoški na presici koju su branitelji održali na južnom ulazu u crkvu sv. Marka.

Glogoški je rekao da neće prijaviti skup zato što misle da su im životi ugroženi zbog čega neće napuštati prostorije crkve.

8:40 - Vrata su se otvorila u 8 sati i četiri minute i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Image

Branitelji na Markovom trgu

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image

Branitelji na Markovom trgu

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Među braniteljima koji su izašli je bio i bivši predsjednik Hvidre grada Zagreba Ivan Pandža. "Nemojte me puno pitati", rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira.

Borna Filic/PIXSELL

Markov trg je i dalje blokiran, željezne ograde stoje na prilazima i na Trgu, a mogu proći samo vozila sa specijalnom dozvolom.

"Vidite kako nas lijepo čuvaju", komentirali su s prozora trenutačnu situaciju stanari Gornjega grada.

Image

Branitelji jutro dočekali u Crkvi sv. Marka

Fotogalerija

Okupljanje je po zakonu na Markovu trgu dopušteno od 8 do 22 sata. Skup branitelja nije prijavljen policiji.

8:20 - Kako od policije doznaje naša reporterka, branitelji smiju izaći iz crkve, ali se ne mogu vratiti u nju. S obzirom da to, branitelji su se vratili u prostorije crkve, a uskoro očekujemo i njihovo obraćanje medijima.

7:25 - Dvojica branitelja u kolicima su nešto prije 7 sati izišla iz crkve. Jednoga, kojemu je navodno pozlilo, policija je prepratila prema Katarininom trgu. Đuro Glogoški je potom od zapovjednika policije tražio da puste još jednog van.

Pitali smo ga kako je proveo noć.

"Teško, nismo spavali. Plan za danas ne znam", rekao je branitelj koji se nije htio predstaviti.

Branitelji dočekali jutro u crkvi

Nakon dramatičnih događaja sinoć na Markovom trgu situacija se smirila. Branitelji su jutro dočekali u crkvi, a oko 5:30 sati izišli su pred ulaz, naravno, pod budnim okom policijskih snaga.

Kako doznajemo, tijekom noći u Zagreb je došao jedan autobus iz Slavonskog Broda.

Kasno sinoć oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je "sve odgovorne pozvala na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja". 

"U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog", navodi se u kratkom priopćenju iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Razvoj događaja s Markovog trga uživo ćemo pratiti tijekom cijelog dana.

Image

Branitelji u Savskoj

Foto: RTL
Image

Branitelji u Savskoj

RTL

Splitski branitelji izrazili potporu onima u Zagrebu

Oko 150 branitelja grada Splita okupilo se sinoć ispred Policijske uprave splitsko-dalmatinske (PU SD) gdje su mirnim i kratkim prosvjedom iskazali podršku kolegama u Zagrebu, prema kojima, kako tvrde, policija tijekom prosvjeda na Markovom trgu nije ispravno postupala.

Branitelji su se okupili oko 23 sata spontano i iz svih udruga s područja grada Splita. Po dolasku ispred zgrade PU SD tražili su razgovor s prvim čovjekom splitske policije Markom Srdarevićem koji je vrlo brzo udovoljio njihovim zahtjevima i sišao na razgovor. Predsjednik splitske HVIDR-e Mario Tomasović kazao je za Hinu da su Srdareviću ukazali na nekorektno ponašanje policije u Zagrebu koja je prema braniteljima krenula čak i kada su ušli u crkvu.

"Naše je okupljanje trajalo pola sata i za to vrijeme smo razgovarali s gospodinom Srdarevićem koji nas je saslušao. Mislim kako treba javno reći da ne toleriramo takvo ponašanje policije prema braniteljima. Nakon razgovora pred policijom smo se razišli", objasnio je Tomasović.

RTL/ 29.5.2015. u 17:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba