Na čelu povorke Glogoški i Bujanec / Branitelji u prosvjedu potpore Z1 televiziji, Bujanec Mirjani Rakić poklonio četničku kapu

Nakon što je voditelj Z1 televizije Marko Jurič prošloga tjedna prijavljen zbog širenja govora mržnje u emisiji 'Markov trg', a Vijeće za elektroničke medije je istoj televiziji posljedično zabranilo emitiranje na dva dana, branitelji su u utorak prosvjedovali protiv te odluke i krenuli u mirni prosvjed.

26.1.2016.
12:55
VOYO logo

14:20 -VelimirBujanec je u Agenciji za elektroničke medije rekao predsjednici MirjaniRakić da je ovo presedan te joj poklonio četničku kapu. 

"Ovu šajkaču mi je dala jedna žena iz Vukovara, pala je s četnika koji ju je silovao, ta me žena zamolila da vam to poklonim", rekao je Bujanec."Nikad ne idemo niti imamo bilo što protiv emisije. Ono zbog čega je došlo do nesporazuma je nepoznavanje Zakona. Zakon o elektroničkim medijima govori o govoru mržnje i taj je stavak u Kaznenom zakonu. Kazna za to je do tri godine. Dužnost regulatora je da se takvo što mora sankcionirati ili kraćim oduzimanjem koncesije ili trajnim. Privremeno može biti do godinu dana. Što se tiče ove emisije, mi smo ju pregledali i naš zaključak je da se to uputi DORH-u", rekla je Rakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

(Marko Lukunic/PIXSELL)

Jurič ju je zamolio da citira u kojem djelu svog satiričkog teksta on govori o nasilju ili poticanju na nasilje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša ideja ne potiče građane na misao da žive u sigurnoj državi", odgovorila mu je Rakić. 

Kada su Bujanec i Jurič otišli, Rakić je objasnila da jednostavno ispunjavaju svoje zakonom propisane dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su se u međuvremenu razišli, a promet Savskom ponovno je uspostavljen.

13:45 - Predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić, primila je Juriča i Bujanca, dok prosvjednici stoje ispred zgrade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Josip Antolić/Vijesti.hr
Image
Foto: Josip Antolić/Vijesti.hr

(Josip Antolić/Vijesti.hr) 

Kolona branitelja počela je mirni prosvjed u Savskoj 66, a zaputili su se prema Jagićevoj ulici, gdje je smješteno Vijeće za elektroničke medije. Kolonu predvode, među ostalima, Đuro Glogoški, Božidar Alić, Ivan Tepeš, Velimir Bujanec koji se obratio okupljenima. Cijelu je situaciju oko gašenja televizije Z1 okarakterizirao kao „verbalni delikt“ te je najavio okupljanje u još većem broji ukoliko bilo koja vlast ugasi medij bilo koje političke orijentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, imao je riječi pogrde za sve nevladine udruge koje su prozivale ministra Hasanbegovića zbog nazivanja antifašizma floskulom koje nema u Ustavu.

Prisutnima se obratio i Đuro Glogoški koji je prosvjed nazvao „jednim načinom borbe za društvo“ te je pozvao na dostojanstvo. Prosvjednike je podržao i Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora (HSP AS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

(Josip Antolić/Vijesti.hr)

Zbog velikog odaziva branitelja i njihovih pristalica, promet je obustavljen Savskom ulicom za tramvaje i za osobna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, voditelj i novinar Z1 televizije prošloga je tjedna apelirao na gledatelje da budu na oprezu u blizini Cvjetnog trga budući da se tamo nalazi „crkva u kojoj stoluju četnički vikari koji bi mogli u svojoj maniri klanja izvesti svoj krvavi pir“.

Svemu je uzrok bila snimka iz 2010. na kojoj Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, u društvu nekoliko pravoslavnih svećenika pjeva pjesmu u kojoj se veliča četnički ratni zločinac Momčilo Dujić, četnički vojvoda iz Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovu je u razgovoru za tportal stao predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, tvrdeći da je „riječ o časnom čovjeku koji je prestao pjevati kad se počeo spominjati Đujić“. Episkop Porfirije je kasnije za Večernji list izjavio da je pjesma počela iz nesporazuma te da iza svega stoje srpski desničari koji su ga htjeli diskreditirati nakon što je osudio paljenje Šešeljevo hrvatske zastave u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo