prikazani u krivom svjetlu / Branitelji zahtijevaju razrješenje ravnatelja HAVC-a, Hasanbegović: 'Tražit ću očitovanje'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U zahtjevu se navodi i kako je potpisom Hrvoja Hribara odobreno 250 tisuća kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora "15 minuta – masakr u Dvoru"

12.5.2016.
13:36
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović primio je u četvrtak predstavnike braniteljskih udruga koji su mu predali zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara te izjavio da će razmotriti utemeljenost zahtjeva i zatražiti dodatno Hribarovo očitovanje.

Ministar Hasanbegović primio je Mladena Tafru iz Zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba, Zoricu Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara te predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja i Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozaliju Bartolić, koji su mu u ime braniteljske udruge predali zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250 tisuća kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora "15 minuta – masakr u Dvoru".

"U filmu je krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana pripadnicima Hrvatske vojske", istaknule su braniteljske udruge u zahtjevu i upozorile kako je film prikazan na međunarodnim filmskom festivalu u Sarajevu i potom na nizu televizija u europskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako su hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nanesene iznimno teške i nepopravljive materijalne i nematerijalne štete. Posebno su teško povrijeđeni hrvatski branitelji i njihove obitelji", istaknuli su predstavnici braniteljskih udruga, koji od ministra kulture traže da "postupi u skladu sa zakonskim obvezama i ovlastima, da Hribara najžurnije razriješi s mjesta ravnatelja HAVC-a te da protiv njega i drugih osoba iz upravljačke strukture u HAVC-u pokrene i druge zakonom propisane postupke odgovornosti, kako u Ministarstvu kulture tako i pred drugim nadležnim državnim tijelima".

Ministar Hasanbegović izjavio je kako je upoznat sa slučajem, kako će razmotriti utemeljenost zahtjeva braniteljskih udruga te zatražiti dodatno očitovanje ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo