DRŽAVA SE ODRIČE ODGOVORNOSTI? / Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: 'Briga o starima, osiromašenima i nemoćnima prepuštena je tržištu'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Što se još treba dogoditi da bi sustav djelovao odgovorno?

13.1.2020.
14:54
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Stradali korisnici i korisnice Doma za starije i nemoćne 'Zelena oaza' žrtve su višegodišnjeg zanemarivanja skrbi o starima i nemoćnima te ignoriranja činjenice ubrzanog porasta udjela starijih građanki i građana, upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izrazivši sućut obiteljima.

Slonjšak upozorava da je ovo također i pokazatelj krajnje nespremnosti sustava da odgovori na potrebe njihovog zbrinjavanja: ''Opće je poznato da je rast privatnih obiteljskih domova posljedica nemogućnosti smještaja u državne domove koji su prvi, ali nedostižan izbor zbog sve dužih lista čekanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, kaže, nepoznato da obiteljski domovi ne podliježu redovitom nadzoru bilo kojeg tijela na lokalnoj ili nacionalnoj razini osim inspekcijskog nadzora Ministarstva za demografiju, ali tek po saznanju ili dojavi o nepravilnostima u radu ili o nedostacima skrbi o korisnicima.

''Kroz naša godišnja izvješća, preporuke i upozorenja godinama ukazujemo na nedostatke u sustavu koje uočavamo tijekom obilazaka ustanova u kojima su smještene osobe s invaliditetom neovisno o dobi. Posebno ističemo da je institucionalizacija za mnoge osobe iznuđeno rješenje, ali i jedina mogućnost jer drugih mogućnosti nema zbog nedostatka usluge u zajednici koje bi i osobama s invaliditetom i starijim građanima omogućile da što duže ostanu u vlastitom domu'', upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajuće je, kaže, da nadležne institucije od Ministarstva pa do jedinica lokalne i regionalne samouprave, bez obzira tko je osnivač, prebacuju odgovornost s jednih na druge ili se proglašavaju nenadležnima za kontrolu i nadzor.

Slonjšak također upozorava: ''Još više zabrinjava to što smo proteklih desetljeća brigu o našim starim, osiromašenim i nemoćnim sugrađanima i sugrađankama prepustili tržištu. Propustili smo donijeti strategiju skrbi o starijim i nemoćnima, graditi održivi sustav brige, razraditi programe, planirati mjere i aktivnosti, iako smo svjesni da starenje nosi potrebu intenzivnije zaštite. Postavlja se pitanje što se još treba dogoditi da bi sustav djelovao odgovorno, usklađeno kako u pogledu kontinuiranog nadzora, tako i osiguravanja dovoljno stručnih djelatnika i razvoja mreže usluga u zajednici, a kako bi svatko mogao po svom izboru odlučiti gdje će živjeti?''

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zaklada SOLIDARNA: Neovisnu istragu o odgovornosti države u slučaju Andraševca treba povjeriti pučkoj pravobraniteljici

Država treba preuzeti odgovornost za ovu tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi, upozorili su iz Zaklade za ljudska prava i solidarnost SOLIDARNA, koji su u subotu izrazili duboku sućut obiteljima šestoro sugrađanki i sugrađana, tragično preminulih štićenika doma za starije i nemoćne u Andraševcu koji je izgorio u požaru: ''Duboko suosjećamo s patnjom i boli žrtava ove tragične nesreće i tugujemo zbog gubitka njihovih života. Stojimo na raspolaganju obiteljima žrtava ukoliko ocijene da im možemo pomoći''.

''Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora. U ovom slučaju to se odnosi na više državnih institucija, a to su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ali i Državni inspektorat, Državno odvjetništvo te Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Pučka pravobraniteljica. Ova tijela imaju zakonodavne i nadzorne ovlasti i odgovornosti za osiguranje primjene propisanih sigurnosnih standarda i standarda kvalitete socijalnih usluga u ukupnoj mreži domova za starije i nemoćne osobe, bez kojeg su tipa, tko ih financira te jesu li javni ili privatni'', upozorili su iz Zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svrhu temeljite i trenutne istrage o svim okolnostima ove tragične pogibije, predložili su da se vođenje istrage o tome je li zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri Pučkoj pravobraniteljici: ''Istrazi se treba posvetiti cijeli spektar nadležnih institucija, no njezino vođenje treba povjeriti neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru za nadzor nad radom državnih institucija u odnosu na ustavne obveze RH kao socijalne države koja štiti ljudski život i osigurava uvjete za sigurno starenje. Istraga treba detektirati slabe karike u sustavu inspekcijskog nadzora i primjene standarda kvalitete i sigurnosti socijalnih usluga za stare i nemoćne, i to s fokusom na kontroverznu problematiku obiteljskih domova i udomiteljstva odraslih osoba, o čemu trebaju što prije raspravljati Vlada RH i Hrvatski sabor''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo