Otišao na bubnju / Brodosplit prodaje najduži jedrenjak na svijetu Golden Horizon. Tko ga želi, mora iskeširati 11 milijuna eura

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Lani je u lipnju brod isplovio na svoje prvo putovanje, ali su ga ubrzo zaustavili. Tvrtka sve bliža stečaju

12.8.2022.
16:05
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Ponos Brodosplita o kojem se naveliko pisalo i hvalilo ga, najduži jedrenjak na svijetu Golden Horizon prodaje se. Vrednuju ga na 118 milijuna eura, potvrdio je to za morski.hr glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

Brod se od 31. kolovoza 2021. nalazi u Brodosplitu, čekajući novog vlasnika. Još 2015. ga je naručila švedska kompanija za krstarenja Star Clippers, pod nazivom Flying Clipper, ali je posao imao brojne probleme. Trebao je biti gotov 2017., ali je 2019. naručitelj izgubio povjerenje u to da će Brodosplit napraviti brod, pa je ugovor raskinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neutemeljeni zahtjevi, prijetnje, golema kašnjenja te neprofesionalan i agresivan odnos Brodosplitove uprave doveli su do potpunog gubitka povjerenja u uspješan završetak ugovorenog projekta", rekao je jednom prilikom direktor tvrtke naručitelja Eric Krafft.

Image
'NISMO VIŠE MOĆNI' /

Nezavisni sindikat Brodosplit za RTL: 'Posebno nas nerviraju kriteriji. Kao da su radnici krivi gdje rade'

Image
'NISMO VIŠE MOĆNI' /

Nezavisni sindikat Brodosplit za RTL: 'Posebno nas nerviraju kriteriji. Kao da su radnici krivi gdje rade'

Golden Horizon je početkom lipnja prošle godine isplovio na svoje prvo putovanje, ali su ga već 15. srpnja vlasti Velike Britanije zaustavile u Doveru. Napravljeno je to na traženje tvrtke Star Clippers i na temelju sudskog naloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tadašnjim navodima Star Clippersa, "unatoč nekoliko pokušaja naplate, hrvatsko brodogradilište Brodosplit odbilo je dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze… pa je zaustavljanje broda postalo neizbježno".

Tada je vlasnik Golden Horizona bilo društvo XB Ahts Hero Shipping s Maršalovih Otoka, čija je direktorica bila Vedrana Debeljak, sestra vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš u tom trenutku je brod trebao krenuti na prvo kružno putovanje s gostima, za koje su već bile prodane karte po 11 tisuća kuna za četiri noćenja. Ali Debeljak je brzo reagirao i već sljedeći dan je brod pušten, nakon što su plaćena 6.93 milijuna eura. Prije nešto više od mjesec dana od tog događaja je HBOR odobrio Brodosplitu kredit s povoljnom kamatnom stopom od 250 milijuna kuna.

U vrijeme dok se sve to događalo radnicima su kasnile plaće, neke tvrtke kćeri su bile blokirane, a dio radnika je bio na minimalcu. Gradnja broda je originalno i počela za kompaniju Star Clippers, ali je zbog kašnjenja i drugih problema ugovor raskinut. Pokrenut je postupak arbitraže na sudu u Nizozemskoj. Zaključak suda je bio da je tvrtka Star Clippers 2019. imala pravo raskinuti ugovor i određeno je da joj Brodosplit mora platiti više od 13 milijuna eura, zajedno s troškovima arbitraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Star Clippersi su također dobili založno pravo nad brodom, a Brodosplitu je zabranjeno da koristi nacrte te projektnu i tehničku dokumentaciju. Brodosplit je bezuspješno pokušao osporiti odluku arbitražnog suda. Originalno je brod bio ugovoren za 67 milijuna eura.

Način poslovanja Brodosplita je godinama sumnjiv. Vrijedno je spomenuti gradnju novogradnje 485, polarnog kruzera Janssonius, koji je Tomislav Debeljak, vlasnik tvrtke Polaris Expeditions Inc. (Maršalovi Otoci, Reg. No. 94597), 28. prosinca 2017. naručio od Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita (Put Supavla 21, Split, Hrvatska), za 50 milijuna eura, i koji drugi Debeljak nije završio za prvog Debeljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako su postojala državna jamstva, onda su porezni obveznici Hrvatske platili drugom Debeljaku jer mu prvi nije na vrijeme isporučio brod. Tadašnji ministar financija Zdravko Marić je morao pronaći 32 milijuna eura za platiti europskoj podružnici ruske VTB banke.

Brodosplit je trenutno u predstečaju, prostori su prazni i većina radnika ne radi, a dio onih koji rade čini to bez plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo