Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Global credit swiss institut

Broj milijunaša u našoj zemlji strelovito raste: Evo tko su najimućniji Hrvati

Na prošloj Forbesovoj listi na samom je vrhu bio, naravno, - Ivica Todorić

Dario Todorović/ 5.3.2019. u 8:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska je idealna zemlja da postanete milijunaš. To bi se, barem na prvu, moglo iščitati iz podataka Global Credit Swiss Instituta, koji je objavio procjenu kako broj milijunaša u našoj maloj zemlji naglo raste. 2015. imali smo 11.400 milijunaša, dok će ih 2025. biti 19.600. 

A ultramilijunaša, onih teških više od 10 milijuna dolara, bit će 213, gotovo dvostruko više nego deset godina prije. Naravno, to ne znači kako se svatko od nas može nadati da će i on ući u tu grupu, već pokazuje sve veće raslojavanje društva na siromašne i one sve bogatije. 

Jedan promil. Tolika je procjenjena vrijednost hrvatskog u svjetskom BDP-u. Malo, ali i više nego dovoljno za one koji su uložili u pravu tvrtku. A kod nas nema unosnije od nje. Adris Grupe, čiji su dioničari među 10 najbogatijih ljudi u zemlji. 

Prema posljednjem Forbesovom popisu otprije dvije godine, deseti najbogatiji Hrvat  bio je Branko Zec, suvlasnik Adrisa, težak 228 milijuna kuna. Slijede Mirko Grbešić, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura, hotelijeri Veljko Župan i danas pokojni Anđelko Leko, čije je hotele lani kupila Adris grupa. Šesti i sedmi najbogatiji dolaze baš iz nje. Plinio Cuccurin i Ante Vlahović, koji je 2016. izabran i poduzetnikom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na četvrtom mjestu najbogatijih bila je obitelj Besnier, vlasnik Dukata. Zatim Emil Tedeschi, težak više od milijardu i pol kuna, a tu je i čileansko- hrvatska obitelj Lukšić, čija je imovina samo u Hrvatskoj vrijednija od 2 milijarde kuna. 

"Moj sin je rođen u Zagrebu prije osam mjeseci. On je prvi Lukšić iz naše obitelji koji se ovdje rodio nakon što je moj prapradjed emigrirao u Čile prije više od sto godina. Doista se vraćamo korijenima", rekao je poduzetnik Davor Lukšić.

Upravo se čita

Image
čudom preživjela

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Policija zatvorila ženu u lisicama u auto na pruzi. Na njega je zatim naletio vlak

U časopisu Lider revno prate poslovanje u Hrvatskoj i znaju da, kad bi se radile potpune liste milijunaša, bilo bi tu i više od Forbesovih 11 i pol tisuća ljudi.

"Ja to ne mogu dokazati, ali tako se priča, ako je raširena korupcija u poslovanju s državom. Onda vam je dovoljno ako ste u poziciji da u javnim natječajima odlučujete za 10 milijuna kuna ili 10 milijuna dolara vrijedne nabavke. Uzmete 10 posto i to vam je milijun. Eto vas, već ste na listi. Naravno, to ne prođe ni kroz kakve papire i to je teško dokazati", rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik časopisa Lider

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, nismo otkrili tko je na prošloj Forbesovoj listi bio na samom vrhu. Naravno, to je - Ivica Todorić. Imovina mu je bila procjenjena na nevjerojatnih 3 milijarde i 379 milijuna kuna.

No, nakon spektakularnog pada zbog sloma Agorokora, njegovo je mjesto ostalo upražnjeno. Kad i ako stigne nova, revidirana lista za Hrvatsku, znat ćemo tko je službeno najbogatiji u zemlji. 

Dario Todorović/ 5.3.2019. u 8:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
policajci za smeće

Rečeno - učinjeno! Ispisana je prva kazna za nepropisno odvajanje otpada u centru Zagreba

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba