borba s koronavirusom / Broj zaraženih raste, stiže pooštravanje mjera! Donesene nove zabrane: Evo što o svemu kažu građani

U cijeloj zemlji uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, dok teretane ostaju otvorene

31.3.2021.
18:30
VOYO logo

Pred Uskrs cijeloj zemlji stiže pooštravanje mjera. Kako imamo broj zaraženih kakav smo imali oko Božića, odnosno više od 2.600 novozaraženih, donesene su nove zabrane - dio treninga se zatvara, a u nekim županijama skraćuje se rad terasama. 

Zagrebački stožer zatražio je i maske na otvorenom bez iznimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maska na otvorenom u gradu Zagrebu bez izuzetka. Prijedlog je to lokalnog Stožera.

"Mislim trebaju se poštivati mjere da ovo sve što prije prestane i da se život vrati u normalu", kaže Helena Nemeš iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam za to da se maske uvode i na otvorenom", govori Marija Magdalena Horvatić iz Zagreba.

Image
reakcije na zahtjev /

Ustavni stručnjaci Barić i Palić različito o obvezi nošenja maski na otvorenom

Image
reakcije na zahtjev /

Ustavni stručnjaci Barić i Palić različito o obvezi nošenja maski na otvorenom

"Izišli smo iz tramvaja, zato imamo masku. Vidjet ćemo kako će se ljudi držati toga", govori Franko Vikario

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je više od 450 zaraženih i 80% je britanski soj. Ovo sve kao razloge strogih mjera navodi Zvonimir Šostar koji kaže da iznimke za nenošenje maske na otvorenom nema. Pa ni da ste sami na glavnom zagrebačkom trgu.

"Do sada je bilo ako se ne može držati razmak od metar i pol ili dva, sada je obaveza nošenja medicinske maske na svim otvorenim prostorima. A što je s terasama? Svugdje. Nema izuzetaka, ako pijete kavu, pijte kavu ili sok skinete je, onda je vratite", jasno će ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica gradonačelnika nije toliko stroga oko prijedloga strožih mjera. 

"Da se nađete sami na Trgu bana Josipa Jelačića mogli biste skinuti masku. Ali upravo na tim frekventnim mjestima, štitite i sebe i druge", govori zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedloge zagrebačkog stožera u Nacionalnom kažu, nisu vidjeli.

"Ako ste negdje sami, nema potrebe da nosite masku. To je logično. Na primjer na rivi u Splitu ili na tržnici iako se radi o otvorenom prostoru, očekuje se da se prema toj preporuci nosi maska. Ja nisam vidio još taj zagrebački zahtjev ali, mi je logično da ako netko šeta psa i sam je, nema nikakve logike da nosi masku", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj zemlji uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, dok teretane ostaju otvorene. Da se zatvore traži Primorsko-goranska županija, kao i da ugostiteljski objekti rade do 19. Ako se ne pokažu učinkovite - zatvorit će terase.

"To zaista predstavlja jedan paket rigoroznih mjera koje ovom prilikom samo najavljujemo kako bismo pozvali ljude na odgovornost", istaknuo je voditelj odjela epidemiologije Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra terase u Šibensko kninskoj i Splitsko dalmatinskoj županiji rade do 20 sati, obvezne su maske na mjestima gdje je više ljudi. 

Od sutra uz PCR test, potvrdu o preboljenju bolesti staru do 6 mjeseci granicu mogu prijeći uz brzi antigenski test, ali i cijepljeni. Pa i oni s ruskim i kineskim cjepivom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga smo mi stavili da 14 dana nakon primanja druge doze osoba može prijeđi granicu", kaže Capak.

Digitalnim nomadima i djeci do 7 godina ne treba test. Ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bi stope bile takve da budu još više zabrinjavajuća nego što su danas, a i danas su zabrinjavajuće – morat ćemo ići s novim mjerama", jasno će načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Iz Stožera poručuju ništa od ovih mjera nije uklesano u kamen. Na snazi su do 15. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo