TURISTIČKA SEZONA / Brojke iz turizma: 2019. i dalje nedostižna, ali zato je jedan mjesec bio rekordan

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju - četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split

6.10.2022.
11:02
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U devet mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je ostvareno 17,2 milijuna dolazaka i 99,7 milijuna noćenja turista. To je 92 posto dolazaka i 92 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine, ali i 37 posto više dolazaka te 24 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Sve su to podaci iz sustava eVisitor, a sustav sadržava turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva turizma i sporta rekli se od ukupnih 99,7 milijuna noćenja, 88,2 odnosi na strane, a 11,5 na domaće turiste.

Image
ipak odlična sezona /

Hrvatski turizam nije dostigao 2019. godinu, ali jedan rekord ipak je pao

Image
ipak odlična sezona /

Hrvatski turizam nije dostigao 2019. godinu, ali jedan rekord ipak je pao

Vjerojatno i očekivano, najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji - 28,5 milijuna, a druga je Splitsko-dalmatinska s 18,5 milijuna noćenja. Slijede Primorsko-goranska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska te Šibensko-kninska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju - četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split.

Prema tržištima, gosti iz Njemačke ostvarili su najveći broj noćenja - 24 milijuna, a daleko iza njih su susjedi Slovenci s 9,7 milijuna. Na vrhu su i Austrijanci, Poljaci, Česi, Talijani itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vrsti smještaja, bolje stoje objekti u domaćinstvu, nego li hoteli. U takvim je objektima ostvareno 38,2 milijuna, a u hotelima 20,5 milijuna noćenja.

Ipak, ovog rujna ostvareno je 2,2 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja turista, odnosno 16 posto više dolazaka i sedam posto više noćenja nego u rujnu 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako gledamo na rekordnu 2019. godinu, noćenja je bilo za jedan posto više, rekli su iz Ministarstva.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo