Tko ima točne podatke? / Brojke koje ima Ministarstvo uprave nisu točne? Otkrili smo još jednu 'fejk' diplomu - u Tolušićevom resoru

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Pitali smo Ministarstvo uprave u kojim su ministarstvima pronađene nevjerodostojni dokumenti

3.5.2019.
10:05
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Kao što smo jučer objavili, na naš upit o broju nevaljanih diploma u državnom aparatu iz Ministarstva uprave odgovaraju kako je u posljednje dvije godine uočeno 26 nevjerodostojnih isprava u čitavom državnom aparatu, od čega sedam u ministarstvima. 

Pitali smo Ministarstvo uprave u kojim su ministarstvima pronađene nevjerodostojni dokumenti, odnosno lažne diplome. Kazali su nam da su dvije krivotvorene isprave pronađene u Ministarstvu financija, po jedna u Ministarstvu turizma i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te čak tri u resoru ministra Olega Butkovića, odnosno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga smo kontaktirali svih 19 ministarstava kako bi provjerili ima li i u njihovom sustavu 'lažnjaka'. Pitali smo ih jesu li, po uzoru na Ministarstvo znanosti, pokrenuli provjeru valjanosti diploma zaposlenika?

Analizom pristiglih odgovora uočili smo kako se podaci Ministarstva uprave ne poklapaju s podacima pristiglima iz ministarstva. Prema pristiglim odgovorima, lažnjaka u ministarstvima gotovo da i nije bilo. No, jedan je resor 'priznao' da je kod njih uočena nevjerodostojna isprava - dok Ministarstvo uprave taj podatak nije navelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o resoru ministra Tomislava Tolušića iz kojeg nam je odgovoreno kako je "Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2017. godine izvršilo provjeru vjerodostojnosti diploma, odnosno svjedodžbi državnih službenika zaposlenih u Ministarstvu te je utvrđeno da je jedna svjedodžba nevjerodostojna, slijedom čega je državnoj službenici prestala državna služba po sili Zakona".

Iz Ministarstva uprave poručili su kako će provjeriti o kakvoj je ispravi riječ. Dodaju da nadzor još uvijek nije završen, zbog čega je moguće da im Ministarstvo poljoprivrede nije poslalo završno izvješće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nadzor je počeo 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo