Od jeseni na Cambridgeu / Brončani s olimpijade iz fizike gost Direkta: 'Nije realno imati pet iz svega, problem je ta iluzija znanja'

Filip Marijanović dobitnik je pet Oskara znanja, riješio je dva ispita na maturi sa 100 posto uspješnosti, a danas se s broncom vratio iz Portugala s olimpijade iz fizike

30.7.2018.
22:34
VOYO logo

Školski su praznici, a najbolji hrvatski učenici nižu nevjerojatne uspjehe. Na međunarodnoj kemijskoj olimpijadi naši su maturanti osvojili dvije srebrne i dvije bronačne medalje. A na međunarodnoj olimpijadi iz fizike srebrnu medalju osvojio je Domagoj Perković iz III. gimnazije u Splitu. A s broncom oko vrata u Hrvatsku se vratio Filip Marijanović iz zagrebačke XV. gimnazije.

Filip nije osvojio medalju samo na olimpijadi iz fizike, nego i astronomije. Dobitnik je pet Oskara znanja. Jedan je od 11 učenika koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli rezultat od 100 posto iz čak dva predmeta. A ove jeseni kreće studirati na Cambridge. Prije toga gostovao je u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipe, odmaraš li ikad ili vječito nešto učiš?

Dosta odmaram, ali kad radim fiziku to mi nije naporno, to volim i ne umara me.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas si se vratio iz Portugala. Osvojio si broncu iz fizike, kako izgleda olimpijada?

Sama olimpijada traje deset dana. Pišu se dva dijela: eksperimentalni i teorijski, između čeka je dan pauze. Sam test se piše pet sati svaki dio. Sam test je dosta težak, eksperiment malo teži nego teorija, ali da se riješiti. Bilo je 400 natjecatelja iz 90-ak zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riješio si fiziku i matematiku na maturu bez ijedne greške. Iz svih predmeta imaš pet. Pretpostavljam da ti matura nije bila teška...

U XV. gimnaziji se spremamo za maturu od prvog razreda, i matura nije veliki problem. Matematika i fizika su slabije nego što radimo na nastavi, a hrvatski se treba naučiti teorija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će ti ugledni znanstvenik Marin Soljačić uručiti nagradu kao jednom od deset najboljih maturanata u Hrvatskoj, koju bi ocjenu dao našem školstvu?

Mislim da je problem iluzija znanja koja se stvara sa svim tim predmetima. Imam pet iz svih predmeta, ali znam da moje znanje iz svih tih predmeta nije jednako. Da bi se upisala srednja škola poput MIOC-a morate imati pet iz svih predmeta cijelo vrijeme. Sad je uveden prijemni ispit kako bi se taj problem riješio, no to je nije ekvivalentno znanje, nije realno da netko ima pet iz svega, nismo svi najbolji u svemu - svatko je u nečemu dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije slučajno da se učenici iz XV. gimnazije, popularnog MIOC-aa stalno vraćaju kući s medaljama. I ja sam išla u tu školu, i u moje vrijeme je bila odlična škola...

U Hrvatskoj sve prirodoslovno-matematičke gimnazije imaju isti program, samo je razlika u profesorima koji će se ekstra potruditi. Tu se izdvajaju XV. gimnazija iz Zagreba, III. gimnazija iz Splita, I. gimnazija iz Varaždina. Vidljivo je da u tim školama postoje bolji učenici i profesori koji se više trude oko svojih učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školovanje nastavljaš na Cambridgeu. Kako izgleda upis na jedno od najprestižnijih svjetskih sveučilišta?

Prijava je počela u devetom mjesecu. Morate napisati prvo izvještaj o sebi, nabrojati natjecanja. Nakon toga pišete test u desetom mjesecu, test je iz matematike i fizike. Imate puno pitanja, ne stignete sve riješiti, tako da svatko tko je dovoljno dobar se može iskazati. Nakon testa imamo intervju, prvo pisani dio pa ispitivanje dva profesora. Pitanja nisu teška, ali su nezgodna. Bilo je treme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planiraš li se nakon školovanja vratiti? 

Nisam siguran, vidjet ću kakve će se prilike otvoriti. Htio bih se vratiti ako mi se ponudi nešto, ali ako ostane trenutna situacija možda i ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misliš koje je onda rješenje, ako nije prijemni, nego kompletno drukčiji sustav?

Mislim da treba ubaciti nekakav prijemni ispit kako bi se vidjelo stvarno znanje učenika jer učenici dolaze iz raznih škola i imaju različito znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ti ovo prva olimpijada...

Prošle godine sam sudjelovao na četiri olimpijade, a ove godine na dvije. Iz fizike prošle godine europska, međunarodna i olimpijada metropola u Moskvi, kao i olimpijada iz astronomije i astrofizike, te ove godine europska i međunarodna iz fizike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo