ogroman turistički potencijal / Bude li država darežjiva, Rijeka dobiva hit atrakciju: Podzemlje grada skriva kilometarsku mrežu tunela koja fascinira mnoge

Jedan tunel u centru grada kod katedrale već je otvoren, a plan je otvoriti i kompleks na Katarini

18.12.2021.
7:50
VOYO logo

Devedeset godina star tunel imao je pet odjela s hermetičkim vratima jer su u to vrijeme borbena sredstva još bili bojni otrovi. Unutra se moglo živjeti danima bez potrebe za izlaskom na površinu.  

"Svaka sekcija ima kancelarijske prostorije za zapovjednika i administraciju, ima mjesto gdje su spavali vojnici i gdje je bilo skladišteno streljivo, naravno i hrana", kazao je Rajko Samueli Kačić iz Hrvatskog časničkog zbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilometar dug, iskopan na ruke, služio je za zaštitu granica. Betonirane stijenke izgledaju kao nove, vlage nema, a ima kanalizaciju i ventilaciju.

Samueli Kačić ekipi RTL-a pokazao je prostoriju u kojoj je bio smješten glavni i pomoćni elektroagregat koji je bio na dizelski pogon i opskrbljivao je čitavu utvrdu s električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtastog je oblika, s posebnim usponima na borbene pozicije. 

Andrej Bauer, djelatnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke, na jednom topovskom mjestu pokazao je kako se s njega može vidjeti ako na dlanu Draška dolina i pogled na Orehovicu, a ako se podgleda kroz okno, posjetitelj će vidjeti i osmatračku kupolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podzemna mreža turistički je kapital.

"Cjelokupna ova vojna utvrda je fenomenalno napravljena", kazao je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obišli su je turistički vodiči. Za svoj dan koji slave u veljači nadaju se prvom vođenom obilasku građana. 

"Cijela ta priča oko Katarine, oko bunkera, oko uloge koju su ovi bunkeri odigrali u bitki za Rijeku 1945. je fascinantna sama po sebi", objasnila je Sandra Bandera, turistička vodičkinja iz Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja za turističku revitalizaciju stara je dvije godine, a čeka se dozvola Ministarstva jer je tunel državna imovina. 

"Nažalost, do dana današnjeg nismo dobili tu suglasnost iako smo dostavili cjelokupnu tu dokumentaciju", kazao je Srđan Škunca, pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok je do polovine siječnja. Grad će dotad na šetnicu postaviti info ploče, rasvjetu, osigurati tunelski ulaz i izlaz. Bude li država darežljiva za Novu godinu, Rijeka će dobiti hit atrakciju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo