RTL POMAŽE DJECI / Budi mi prijatelj. Evo zašto bolnica u Slavonskom Brodu treba novi inkubator. 'Svakako će pružiti kvalitetniju njegu'

Prijevremeno rođeni mališani u Slavonskom Brodu trebaju novi inkubator koji doslovno jamče život. A novi košta 231.250 kuna

7.12.2021.
7:00
VOYO logo

U tijeku je humanitarna kampanja "Budi mi prijatelj" koju već godinama tradicionalno organizira udruga "RTL pomaže djeci". Među djecom kojoj pomažemo su i prijevremeno rođeni mališani u Slavonskom Brodu.

Kako bi stasali i ojačali nakon poroda, potreban im je novi inkubator. Naime, na neonatologiji pedijatrijskog odjela postoji šest inkubatora, no oni su stari i za njih nema više niti rezervnih dijelova, a ni novaca da se kupe novi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odjelu pedijatrije bolnice "dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu upaljeni su novi životi.

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Inkubatori su im neophodni, a vi možete pomoći: 'Liječio sam djecu svojih prvih pacijenata. Samo želimo pomoći malenim Slavoncima'

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Inkubatori su im neophodni, a vi možete pomoći: 'Liječio sam djecu svojih prvih pacijenata. Samo želimo pomoći malenim Slavoncima'

Medicinsko osoblje danonoćno daje sve od sebe da prijevremeno rođena djeca odrastaju u nogometaše, balerine, vozače ili odvjetnice. No inkubatori su toliko stari da se više ni ne proizvode. A koliko je to važno svjedoči primjer glavne sestre Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nepunih godinu dana Marija nije bila ona koja je pomagala, već je bila ona kojoj je potrebna pomoć. Doslovce njenom vlastitom unuku je bio neophodan suvremeni inkubator kojeg brodska bolnica – nema.

Rekla je: "Ja vam to ne mogu objasniti koliko je to bilo dramatično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, u takvom inkubatoru u Osijeku Marijin je unuk doslovce pustio svoj prvi glas. Bio je to smijeh. Taj osječki inkubator bio je dio jedne od prethodnih RTL-ovih akcija - i baš zato sada je krenula nova akcija.

"Moj se unuk rodio prije vremena. Nažalost trebao je terapiju dušikom. Naš odjel nema te mogućnosti. Prva bolnica koja mu je mogla pružiti pomoć je bila u Osijeku. I zahvaljujući RTL-ovoj akciji, RTL pomaže djeci moj unuk se danas smije. Dijete se istog trena oporavilo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U brodskoj bolnici godišnje se rodi 1000 beba. Oko 300 beba ide na neonatologiju u šest starih, neprestano popunjenih inkubatora.

"Sigurno da bi ja i ostali roditelji bili mirniji kada bismo  znali da u ustanovi, u kojoj rodimo dijete, ima i oprema koja im može kvalitetno pomoći. I sigurno da bi njima olakšalo posao kad bi imali bolje inkubatore i uvijete za rad", rekla je Marinova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novi inkubatori su apsolutno standard bez kojeg se ne može. Jer za ove stare više se ne proizvode niti rezervni dijelovi.

"Oni su svi ispravni i u funkciji. Međutim, kao sve što ima svoj rok trajanja, tako i medicinska oprema. Tako da smo mi krenuli u ovu kampanju s RTL-om da na vrijeme osiguramo zamjenu inkubatora koji su već na kraju svog roka trajanja", rekao je Ivan Krajinović, voditelj Odjela za pedijatriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremeni, novi inkubatori sa svojim mogućnostima, kakve jedna regionalna bolnica danas mora imati – doslovce su garancija života.

"Regulaciju temperature, kisika u samom inkubatoru, vlage. Imaju i dodatne mogućnosti kao što su da se snimi glas majke koji se onda pušta djetetu da ga čuje. Imaju vagu što je izuzetno važno. Mi svako nedonošče važemo minimalno jedanput dnevno", govori sestra Marija, jedna je od onih koja najbolje zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja: "Sva djeca koja su prijevremeno rođena, a trebaju kvalitetnu njegu, trebaju smještaj u inkubator i intenzivan nadzor. Inkubatori koje mi sada tražimo će svakako pružiti kvalitetniju njegu, optimalan nadzor prijevremeno rođene djece".

Zvuči grubo, no 231.250 kuna koliko stoji novi inkubator – nikako ne bi smjela biti cijena života mnogih prijevremeno rođenih malih Slavonaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo