RTL POMAŽE DJECI / 'Budi mi prijatelj': Zadarske bebe trebaju vašu pomoć, već 10 godina liječnici traže neophodni uređaj

Prošlo je već više od 10 godina od kada je voditeljica Odjela neonatologije OB Zadar tražila da se nabavi mobilni RTG uređaj

20.12.2021.
16:20
VOYO logo

Odjel intenzivne neonatološke njege je mjesto na kojem se ni jedan novi roditelj ne želi naći dok posjećuje svoje malene bebe. No upravo tamo se nađu majke i očevi 200-tinjak zadarskih mališana. Isto toliko metara mora prijeći osoblje bolnice sa svojim  najmanjim pacijentima u inkubatorima kada god im trebaju rendgenske snimke za procjenu i liječenje.

Zamislite koliko su krhke i slabašne bebe na Odjelu neonatologije u Općoj bolnici Zadar! Bez obzira na to jesu li rođene prerano ili se liječe zbog zdravstvenih komplikacija, novorođenčadi u zadarskoj bolnici treba umirujuće, sigurno okruženje za ozdravljenje i rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL POMAŽE DJECI /

'Budi mi prijatelj': Maleni Slavonci trebaju vašu pomoć - omogućite im najbolju medicinsku skrb tijekom najosjetljivijih dana nabavom novih inkubatora

Image
RTL POMAŽE DJECI /

'Budi mi prijatelj': Maleni Slavonci trebaju vašu pomoć - omogućite im najbolju medicinsku skrb tijekom najosjetljivijih dana nabavom novih inkubatora

U liječenju nedonoščadi svaka sekunda je važna

Međutim, već godinama zadarsko medicinsko osoblje mora što je brže i pažljivije moguće trčati s djetešcem u inkubatoru 200 metara do Odjela radiologije koji se nalazi u drugoj zgradi, što ih potencijalno može izložiti dodatnim rizicima.

"Taj proces napravi manjak u kvaliteti života djeteta. Čim se dijete skine s jednog respiratora i mora se prebaciti na drugi aparat za disanje pa ponovno vraćati na respirator, to mu već stvara stres. To je dodatni problem za zdravlje", objašnjava  liječnica Linda Pavić, voditeljica Odjela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Mobilni RTG uređaj može u potpunosti riješiti problem riskantnog premještanja beba na intenzivnoj njezi. Takav uređaj može se unijeti izravno u prostoriju, a bebe tijekom uzimanja rendgenskih snimki ostaju u svojim krevetićima bez potrebe pomicanja.

RTG je neinvazivna i najčešće korištena dijagnostička pretraga koja pomaže u postavljanju dijagnoze i liječenju različitih bolesti. Od iznimne je važnosti za djecu koja su na bilo kakvom obliku respiratorne potpore ili koja zahtijevaju prehranu putem perifernog centralnog venskog katetera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo saznali da postoji mobilni RTG, odmah smo pomislili da ga moramo nabaviti za odjel", kaže liječnicaPavić.

Prošlo je već više od 10 godina od kada je voditeljica Odjela tražila da se nabavi mobilni RTG uređaj, no bio je preskup za budžet bolnice. Od tada ga je doktorica Pavić svake godine stavljala na popis za kupovinu potrebnih medicinskih aparata i potrepština svog odjela, ali uređaj zbog svoje visoke cijene nikada nije došao na red. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rendgenski uređaj osoblje bi moglo lako pozicionirati, dovoljno su okretni da uđu na teško dostupna mjesta kao što je bolnička soba i imaju manju ploču detektora rendgenskih zraka koja se može uvući ravno u inkubator. Isto tako, snimanje rengenske slike je brže, što istovremeno smanjuje fizički stres za bebu tijekom pregleda.

"Uređaj bi prvenstveno puno značio za poboljšanje liječenja djece, ali bi pomogao i osoblju da ne moraju trčati s bolesnim djetetom do drugog kraja bolnice", kazala je voditeljica Odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Dodatno, ovim uređajem osigurala bi se sigurnost najmlađih pacijenata tijekom boravka u inkubatoru, doprinijelo bi se podizanju razine kvalitete zdravstvene skrbi te se unaprijedili uvjeti za zbrinjavanje i liječenje.

Godišnje se ovdje rodi više od 1500 djece i jedna je od većih bolnica u zemlji. U liječenju nedonoščadi i bolesnih beba svaka sekunda je važna, a nova oprema bi im pomogla da se njihov tretman značajno poboljša. "Novim uređajem omogućit ćete nam bržu i jednostavniju dijagnostiku, što će pridonijeti uspješnijem liječenju naših pacijenata", istaknula je Mej Bencarić Brzić, dr. med. spec. pedijatar, subspec. neonatolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato, još jednom pokažite svoju nesebičnost i veliko srce te pomozite u prikupljanju sredstava za kupnju mobilnog RTG uređaja koji će uvelike olakšati prve dane ovim malenim junacima.

Uključite se u našu kampanju „Budi mi prijatelj“ pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om), direktnom uplatom na donacijski žiro-račun Udruge HR67 24070001500331700 ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo