povratak na staro / Budući ministar zdravstva Ćorušić najavio zabranu zamrzavanja embrija: evo što kažu struka i roditelji

Ante Ćorušić je u jučerašnjem RTL Direktu rekao da će ukinuti umjetno potpomognutu oplodnju s više zamrznutih embrija, a to će mnogim parovima bitno otežati ostvarenje najljepšeg sna

30.12.2015.
22:48
VOYO logo

Iako još nije službeno potvrđen kao novi ministar zdravlja, Ante Ćorušić dao je naslutiti kada bi zakonom ponovno zabranio zamrzavanje embrija.

"Trideset posto embrija po odmrzavanju otpada, tko će odlučiti od deset njih koji je vijabilan, koji je sposoban, a koji nije? To bih uredio zakonom, ono što je bilo i prije i što ima gotovo isti rezultat, a to je niska stimulacija ovulacije, dvije jajne stanice minimalno", rekao je Ćorušić u utorak u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najavio vraćanje na staro /

Parovi su zabrinuti: hoće li potencijalni ministar zdravlja Ćorušić ukinuti mogućnost zamrzavanja embrija?

Image
najavio vraćanje na staro /

Parovi su zabrinuti: hoće li potencijalni ministar zdravlja Ćorušić ukinuti mogućnost zamrzavanja embrija?

Iz Udruge Roda tvrde da bi vraćanje na staro ponovno natjerala roditelje na odlazak u inozemstvo na potpomognutu oplodnju.

"Zaprepašteni smo, takva najava zabrane zamrzivanja embrija će mnogim parovima koji se bore s neplodnošću ukrasti mogućnost da postanu roditelji", kaže Klaudija Kordić, potpredsjednica udruge Roda i majka dvoje djece koje je dobila medicinski potpomognutom oplodnjom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženska mreža strahuje da bi Hrvatska opet mogla biti u društvu zemalja s s najrigdnijim zakonima.

"Ukoliko postane ministar, bojimo se da će doista biti ugrožena ženska prava. Za nas kao žene je važno da se poštuje ženska odluka ili odluka u nekom paru, što kada i kako će imati djecu", kaže Rada Borić iz Ženske mreže Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga I ja sam bio embrij protivi se dopuštanju zamrzavanja embrija i smatraju da se sadašnjim zakonom krši temeljno ljudsko pravo na život.

"To su činjenice koje nisu svjetonazorske. To su znanstveno dokazane činjenice, da ljudski život počinje začečem i da svi kao društvo tražimo takav oblik zakona koji će poštivati temeljna ljudska prava i koji neće omogućiti bilo kome da ostvarujući neku svoju želju krši temeljno ljudsko pravo nerođene osobe u ovom slučaju to je nerođeno dijete", kaže Krešo Miletić iz Udruge I ja sam bio embrij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je trenutno oko 8 tisuća zamrznutih embrija. Iz udruge Roda predlažu da se ti embriji doniraju, dok su protivnici toga, za to da se prestane umnažati broj zamrznutih zametaka.

"Trebamo zaustaviti ovo umnožavanje problema. Ovaj postojeći zakon dodatno umnaža broj zamrznutih embrija, a ovdje pod rječju embrij je dijete, ljudski život, neponovljiv jedinstven", kaže Krešo Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Zagreb samo pet posto pacijenata odbilo je zamrzavanje maksimalnih 12 jajnih stanica, dok deset posto njih uopće ne želi zamrzavanje.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo