NOVA UREDBA / Budućnost putovanja u Hrvatskoj: zbog kašnjenja vlakova od 60 minuta putnici od 2019. imaju pravo na odštetu

Image

U Hrvatskoj će se početi primjenjivati uredba Europske unije o pravima i obezama putnika u željezničkom prometu

14.2.2017.
21:07
VOYO logo

Od 4. prosinca 2019. osobe koje putuju željeznicom u Hrvatskoj imat će pravo na odštetu ako vlak, za koji su kupili kartu, kasni više od 60 minuta, a prijevoznik će im morati ponuditi besplatnu hranu i piše, piše Večernji list. U Hrvatskoj će se time početi primjenjivati uredba Europske unije o pravima i obezama putnika u željezničkom prometu.

Dono šenje uredbe u Hrvatskoj odgađano je dva puta, no Hrvatska više nema pravo na odgodu uredbe, stoga se njezine odredbe navode u nacrtu prijedloga Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu koji je danas ušao u javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacrtu se navedene i prekršajne kazne za željezničke prijevoznike i upravitelje kolodovora koji ne poštuju propisana prava putnika u željezničkom prometu, i to u iznosu od 30.000 do 100.000 kuna.

Ako će vlak kasniti dulje od 60 minuta, putnik će imati pravo tražiti povrat punog iznosa cijene prijevoza po uvjetima po kojima je cijela plaćena, i to za dijelove putovanja koji nisu ostvarni i za dijelove koji su već ostvareni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako putnik ne želi povrat novca, može birati nastavak putovanja promijenjenom trasom. Putnik pri kašnjenju vlaka od 60 do 119 minuta ima pravo i na odštetu u iznosu od 25 posto cijene karte te 50 posto u slučaju kašnjenja duljeg od 120 minuta.

Ako će vlak kasniti dulje od 60 minuta željeznički prijevoznik ili upravitelj kolodvora treba putnicima besplatno ponuditi obrok i osvježavajuće piće ako su dostupni u vlaku ili na kolodvoru ili ako ih ima smisla dostaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnicima se također mora ponuditi smještaj u hotelu ili neki drugi smještaj i prijevoz između kolodovra i smještaja u slučajevima kad je nužno zadržavanje jednu noć ili više noći te ako je to praktički nemoguće izvesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo