Gašenje na Pelješcu / Bura aktivirala niz manjih požara, vatrogasci dežuraju dan-noć: 'Ostajemo dok sve ne ugasimo'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na Pelješcu je tijekom jutra aktivirano nekoliko novih požara

29.9.2018.
13:17
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Čitatelj portala Vijesti.hr javlja kako je ponovno aktiviran požar u mjestu Postup na Pelješcu. Dodaje i kako bura ponovno jača, što otežava vatrogascima prilikom gašenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasni zapovjednik dubrovačko-neretvanske županije, Stjepan Simović potvrdio je kako se ponovno aktivirao požar na već opožarenom području. 

"Požar je pod kontrolom, na sreću nije se proširio, uspjeli smo ga zadržati i gotovo ugasiti. Taj dio otoka je izgoren i očekivali smo da će se negdje ponovno aktivirati. Područje će se i dalje čuvati jer ovdje puše iznimno jaka bura", kazao nam je zapovjednik Simović te dodao da je jedan Canadair na Divuljama stavljen u pripravnost za slučaj potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako je na Pelješcu tijekom jutra aktiviran novi požar, kod mjesta Prizdrina, koje je 10-ak kilometara udaljeno od Orebića u kojem je prije nekoliko dana izgorjela velika površina niskog raslinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I taj je požar ugašen, no ostajemo na terenu dežurati sve dok bura ne popusti i kad budemo potpuno sigurni da više nigdje ne gori. Na terenu će čitav dan biti 80 vatrogasaca i desetak vatrogasnih vozila", rekao je Simović.

Kada će bura na Jadranu oslabjeti pitali smo meteorologinju: "Bura na tom području trenutno jača, a njezino smirivanje možemo očekivati tek sutra poslijepodne", kazala je naša meteorologinja Željka Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH: Canadair vraćen u Zemunik, a kopnene snage iz Benkovcu premještene u Ploče

Canadair koji je upućen na gašenje požara na Pelješcu, zbog jake bure vraćen je u zrakoplovnu bazu u Zemuniku, a Kopnene snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH premještene su u subotu iz vojarne "Benkovac" u Benkovcu u vojarnu "116 brigade HV" u Pločama i stavljene u pripravnost, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te će snage biti angažirane na požarištu kod Orebića sukladno stanju na požarištu, navode iz MORH-a.

Istodobno, zračne snage s jednim Canadairom CL-415 upućene su u akciju gašenja požara kod Orebića, no, navodi se u priopćenju, zbog jakih turbulencija i orkanske bure nisu mogle djelovati pa su vraćene u zrakoplovnu bazu u Zemuniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH podsjeća kako su zračne snage djelovale kod Orebića od 25. do 27. rujna. U gašenju su sudjelovala četiri Canadaira CL-415, napominje MORH i dodaje kako ukupno na ovo požarište u tri dana djelovanja izbačeno oko 160 vodenih bombi, odnosno oko 950 tona vode pri čemu je ostvareno oko 22 sata naleta.

Uz zračne snage, naglašava, na ovom požarištu bile su angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja), zračne snage su, zaključno s 28. rujna sudjelovale u gašenju 73 požara (22 u Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj. 18 u Šibensko-kninskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su ostvarile oko 475 sati naleta, izbacile oko 10 000 tona vode te su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 114 vatrogasca i vojnika do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-27. rujna) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-27. rujna ) s 52 pripadnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo