RECEPT ZA USPJEH / Burilović: 'Preporučam javnoj upravi da učini one reforme koje je provela Hrvatska gospodarska komora'

'Kad sam došao na čelo Komore, Uprava je rekla da želimo u budućnosti prijeći na samofinanciranje. Mi smo jedina od 25 komora u Hrvatskoj koja je četiri puta smanjila članarinu, ukinula doprinose i prilagodila potrebe našim gospodarstvenicima. Dok su drugi pričali o reformama, mi smo ih činili'

25.1.2016.
22:40
VOYO logo

I dok je politička javnost sa zanimanjem pratila primopredaje u ministarstvima, jako malo informacija o tome što, kako i s čim nova vlada namjerava pokrenuti gospodarstvo, osim općih smjernica koje je mandatar predstavio u Saboru. U intervjuu za RTL smo jedino čuli da deficit od četiri milijarde namjerava smanjiti prodajom nekretnina i neiskorištene državne imovine.

Gost Direkta zato je bio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Kako se Vama čine ove najave mandatara, tu je sve jako općenito - nema niti jedna konkretna mjera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je i prije puno velikih strategija, programa, planova... Tresla se brda, rodio se miš. Nadam se da ovaj put to neće biti slučaj. Trebamo čovjeku dati priliku, da s prvim potezima pokaže kojim će smjerom voditi vladu. Prije svega, to je proračun. Na tome ćemo puno vidjeti. Ono što nas gospodarstvenike veseli što je to čovjek koji dolazi iz realnog sektora. Podsjetit ću, od kraja 90-ih i Tuđmanovih vlada, nismo imali na čelu vlade čovjeka koji je ostvario rezultate u realnom sektoru. Bili su premijeri profesionalni političari. Možda je to dio problema koje imamo".

Ali nije isto voditi državu po menadžerskoj logici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije isto, ali ima i puno sličnosti. Kada govorimo o stanju u javnim financijama, pa i kod kuće i u tvrtki - koliko zaradite, toliko možete potrošiti. Tako se moramo ponašati i na razini države".

Što gospodarstvenici očekuju od resornih ministara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da srede stanje u javnim financijama, jedan uravnotežen proračun, da se smanji deficit koji je previsok. Očekujem da ga smanjimo 2016. na 4 posto, i već sljedeće na 3 posto. Očekujemo pozitivnu gospodarsku klimu, uklanjanje birokratskih barijera, da se stavi silna imovina stavi u funkciju, bolje korištenje sredstava iz EU fondova. Ono što nas pati - mijenjamo zakone kao čarape. Teško je pratiti kada koji zakon stupa na snagu".

Što Vlada treba prvo učiniti, što je gorući problem za riješiti za gospodarstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo povećati konkurentnost. Kada sredimo financije i svedemo deficit na razinu koja se od nas očekuje, dobit ćemo povoljnije kredite. Moći ćemo se povoljnije zaduživati, ne samo država, nego i poduzetnici".

Na drugoj strani traži se rasterećenje gospodarstva, od poreznih i paraporeznih nameta, ima li za to još  prostora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima prostora. Imamo puno insitucija, zavoda... Kad sam došao na čelo Komore, Uprava je rekla da želimo u budućnosti prijeći na samofinanciranje. Mi smo jedina od 25 komora u Hrvatskoj koja je četiri puta smanjila članarinu, ukinula doprinose i prilagodila potrebe našim gospodarstvenicima. Dok su drugi pričali o reformama, mi smo ih činili".

Mislite li da je to model i za cijelu državu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporučam da javna uprava učini ono što je napravila Komora".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo