slučaj trudnice / Burne reakcije na Beroševe izjave o pobačaju: 'Neka objavi broj liječnika s prizivom savjesti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izjava ministra kako bolnice nešto moraju napraviti je skandalozna, poručuju iz Udruge pacijenata

5.5.2022.
12:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

I danas se nižu reakcije na slučaj trudnice koja je hrabro iznijela svoju priču u javnosti jer je iz bolnice poslana kući da čeka da dijete u njoj umre. O svemu je progovorila i pred kamerama RTL-a. Mirela Čavajda (39) trudna je šest mjeseci, ali je tek prije dva tjedna saznala da njezino dijete ima agresivni tumor na mozgu, koji mu je deformirao glavu. Saznala je da njezina beba vjerojatno neće preživjeti.

Premda šanse za djetetov normalan život ne postoje, premda je život majke možda u opasnosti nitko joj nije predložio prekid trudnoće, rekli su joj da je to nakon 10. tjedna protuzakonito i da ode doma čekati da beba umre. Savjetovali su je da ode u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske udruge pacijenata poručuju kako su ih kontaktirali iz 10-ak bolnica u kojima ne znaju kako postupati.

"Zahtjevamo da odmah, i bez odgode Ministarstvo zdravstva pošalje uputu, smjernice i protokole bolnicama za postupanje u svim slučajevima vezanim za pobačaj.
Do 10 tjedna na zahtjev i po medicinskoj indikaciji do 22 tjedna i period nakon toga. Zakoni kojim se bolnice vode su nekordinirani i nepovezani i svatko ih tumači na svoj način.
U 24 sata su nas kontaktirali iz 10-ak bolnica upravo sa upitom da ne znaju kako postupati, i time dodatno traumatiziraju pacijentice. Izjava ministra kako bolnice nešto moraju napraviti, a bez da im se daju upute, jest skandalozna i ne rješava problem o kojem smo već izvještavali lani u ožujku, a slanje u Sloveniju i to o vlastitom trošku je apsolutno neprihvatljivo", navode iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Hitno objaviti podatke o liječnicima s prizivom savjesti

"Strašan slučaj trudnice koja je iz bolnice poslana kući da čeka da dijete umre u njoj pokazao nam je poraznu istinu da u Hrvatskoj čak ni žene koje nose plod s užasnim malformacijama i bolestima, nespojivima sa životom, i kojima je potencijalno život u opasnosti, ne mogu računati na to da će moći obaviti prekid trudnoće. Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš prije dva mjeseca je na aktualnom satu pitala premijera je li upoznat s činjenicom da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti i da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti. Premijer je zatražio od ministra Beroša da pripremi sve podatke o broju liječnika, a zatim je i Mrak-Taritaš to zatražila zastupničkim pitanjem. Osim podataka o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, zatražila je i da ministar objasni na koji način planira osigurati da prekid trudnoće bude dostupan u svakoj bolnici. Odgovor ministra dosad nije stigao. S obzirom na sad već kritično stanje koje se pretvara u bezdušno zlostavljanje žena, tražimo od ministra Beroša da hitno javnosti objavi podatke o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev. U hrvatskim bolnicama više se nikad nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj se odbije prekid trudnoće i da je javni službenici onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava", kažu u GLAS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo