POGLED U 'NAŠE DVORIŠTE' / Bušimo gume invalidima, ne nosimo maske: Da nije zapravo problem u nama, a ne u turistima?

Image
Foto: RTL

Već su se u srpnju znale pojaviti kritike kako se u Hrvatskoj nitko ne pridržava mjera socijalne distance

18.8.2020.
11:06
RTL
VOYO logo

Polako se, ali sigurno, bliži kraj turističke sezone. Koliko je turista bilo, koliko će ih još doći kod nas na odmor, koliko ćemo biti u plusu, odnosno, u minusu - sve su to pitanja na koja ćemo uskoro saznati odgovor. Ono koje bi nas (jedino) trebalo zanimati je: "Kakav smo dojam ove godine ostavili na strance?", a na isto smo na sto strana čuli i sto različitih odgovora.

Ne pridržavamo se mjera? 

Već su se u srpnju znale pojaviti kritike kako se u Hrvatskoj nitko ne pridržava mjera socijalne distance, kako ne nosimo maske kako i koliko bismo trebali, kako ne koristimo dovoljno često dezinficijska sredstva i kako kod nas korone kao i da nema (i kao da je nikada nije ni bilo). Talijani, koji su bili jedna od najpogođenijih nacija u Europi, primijetili su da smo se brzo opustili s ciljem da bismo spasili sezonu i stanje u državi. A, opet, nema koje novine van Lijepe Naše nisu u svibnju i lipnju pisale da smo sigurna zemlja (što dokazuje i činjenica da su brojne poznate ličnosti i ove godine odmarale i uživale kod nas) i da nema brige za zarazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to se, pak, uspjelo promijeniti s činjenicom da smo neki dan imali rekordan broj zaraženih (preko 200 u jednom danu) pa su se brojni turisti odlučili ili povući ili dobro osigurati 101 dezinficijensom. U prilog nam nije išla ni jučerašnja činjenica da je Hrvatska za Austriju na popisu rizičnih zemalja najviše skupine. Od Hrvatske turističke zajednice dobili smo i podatak da se čak deset tisuća Austrijanaca ovaj vikend hitno vratilo s Jadrana i tako izbjeglo testiranje i obveznu izolaciju. 

Mora se priznati da je na oko vidljiv manji broj stranih registracija na svakom parkiralištu, na plažama su i domaći i strani "posloženi" jedni do drugih, u kafićima malo tko ima razdvojene stolove, konobari uglavnom maske nose na bradi (kao gradonačelnik Zagreba, i gore), a kad su fešte po gradovima svi (bez ikakve zaštite) čangrizavo komentiraju u bradu: "Vidi ih, sve će nas zapljuvat',toliko o distanci". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo i da turisti nisu očarani činjenicom što mijenjamo cijene Covid-19 testiranja. Tako su se za RTL javili turisti s Korčule koji su se požalili kako je jedan dan cijena testiranja bila 1050 kuna, a drugi 1850....

Image
čekamo objašnjenje /

Divljaju cijene testova na covid-19! Nezadovoljni turisti s Korčule javili se RTL-u: 'Jučer su koštali 1050, a danas 1850 kuna!'

Image
čekamo objašnjenje /

Divljaju cijene testova na covid-19! Nezadovoljni turisti s Korčule javili se RTL-u: 'Jučer su koštali 1050, a danas 1850 kuna!'

Sami smo sebi najveći neprijatelj

Nije čudno da smo neke mjere morali poduzeti "u hodu", poput zabrane rada kafića i noćnih klubova poslije ponoći. U sekundi se, očekivano, povećao broj zaraženih i reakcija je bila potrebna. Ipak, nisu svi problemi kod nas vezani uz turizam. Tu je i vječna borba između domaćih, pa je tako jedna Zagrepčanka objavila status u kojem spominje problem "ex-Yu" apartmana" kojima cijena samo raste (i čije su joj kvake bile namazane izmetom), kao i problem uništavanja automobila ZG-registracija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi Dalmoši, ne morate se brinuti, više nećemo trošiti novce kod vas. Bila je izvanredna situacija, Corona i to, vjerujte, da sam mogla bez karantene, otišla bih na Azurnu obalu ili Grčku, jer tamo turistima ne mažu govnom kvake i ne trgaju brisače. Također izdaju račune i ne pokušavaju te opljačkati, jer imaju pametnijeg posla, a i smisao za turizam", napisala je ogorčena žena iz Zagreba koja je s obitelji ljetovala u Trogiru. 

"Išli smo iz Zagreba u Trogir prijateljima na 3, 4 dana. Auto smo ostavili u srijedu u kvartu na regularnom parkirnom mjestu, nismo parkirali na divlje niti ikome zauzeli mjesto. Kada smo došli do auta u subotu, našli smo ga u takvom stanju s očiglednom porukom da nismo dobrodošli. Policiji nismo prijavljivali jer nema smisla. U blizini nema nadzornih kamera, sumnjam da bi našli svjedoka, a i policija ne bi, istraživala takav slučaj. Izmet smo odmah počistili, a brisače ćemo popraviti sami", prepričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznajmo si, ne čuvamo naše plaže, ni more, a za svaku limenku ili komadić folije na tlu krivimo strance. Uz sve to, jedna je jučerašnja priča dokazala da i nismo neki ugostitelji za one najugroženije

''To vam je sve bilo na ugibalištu poslije zavoja za Zlatni Rat, na glavnoj cesti prema Murvicama. Pored mene je bio čovjek s autističnim djetetom i invalidskom naljepnicom na automobilu. Morao je ondje stati jer mu je bliže prilaz moru i nema gužve. Možete misliti kako je tek njima bilo'', ispričao je turist za 24sata kada je vidio da postoji serijski bušitelj guma koji uništava automobile invalidnim osobama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ovakvim činom ljudi tjeraju turiste gore nego koronavirus, a bio je i u pravu. Možda je, nekad, stvarno problem u nama.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo