manji suvlasnici na Palalićevoj strani / Butković želi smijeniti direktora Zračne luke Rijeka: kuloari šuškaju kako se posao namješta za nekog podobnog

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Ono što bih ja poručila iz ove općine jest: ministre - ukoliko ne želite pomoći ovoj zračnoj luci, molim vas, nemojte joj ni odmagati', poručuje načelnica Općine Omišalj

30.3.2017.
18:12
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nastojanje ministra Olega Butkovića da smijeni direktora Zračne luke Rijeka Tomislava Palalića prerasta u skandal. Kuloari šuškaju kako država kao većinski vlasnik želi instalirati "svoga čovjeka", ali manji suvlasnici - županija, okolni gradovi i općina Omišalj gdje je aerodrom smješten na Palalićevoj su strani.

Nije tajna da država godinama zanemaruje riječku zračnu luku. Prastara zgrada donedavno je tako i izgledala. Od 2012. i dolaska Tomislava Palalića za direktora, izgleda pristojnije, a broj putnika je povećao sa 75000 na 150 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će i više, a kako ministar može utjecati na to? Izravno, na način da revidira PSO, da se PSO, public service obligation, obveza održavanja domaćeg linijskog prometa primjenjuje i propisuje, frekvencija koju propisuje ministarstvo, na način kako je to definirala i ova Vlada i sve prije nje. U tom slučaju Zračna luka će imati, ne 150, nego 300 tisuća. Znači izravno, on svojom odlukom promet može povisit za dvostruko i promet i prihode i broj operacija", kaže direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić.

Ministar direktora Palalića želi smijeniti. Kuloari šuškaju kako se posao namješta za nekog podobnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj putnika u zračnoj luci Rijeka, ja s njime nisam zadovoljan, kao ministar iako povećanje bilježe sve zračne luke pa i Zračna luka Rijeka. Međutim, o broju putnika i njezinoj budućnosti ovisi upravo ono što radi lokalna vlast i koje projekte osmišljava i što se događa u turizmu i što se događa u razvoju čitave PGŽ, tako da odgovornost ne može biti samo na državi. Ponavljam ovo sada se pretvara već polako u politički sukob", jasno će ministar prometa Oleg Butković.

Pritom ministar, kaže Palalić, zaboravlja činjenicu kako je u Zračnoj luci Rijeka država lani subvencionirala 3 i pol tisuće avio sjedala, u Puli 80 tisuća, Splitu i Dubrovniku 200 tisuća. Država je većinski vlasnik s 55 posto. Primorsko- goranska županija, grad Rijeka, Krk, Crikvenica, Opatija i općina Omišalj imaju ostatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo čudno da ministar koji dolazi iz ovih krajeva zapravo se oko zračne luke bavi politikanstvom, a ne radom zračne luke. Ono što bih ja poručila iz ove općine jest: ministre - ukoliko ne želite pomoći ovoj zračnoj luci, molim vas, nemojte joj ni odmagati", poručuje načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Rasplet se čeka u ponedjeljak kada su obje strane sazvale skupštinu,u Zagrebu i na Krku. Ministar je svoju otkazao jer ne želi politička nadmudrivanja uoči lokalnih izbora. Direktor će učiniti isto dobije li za to pisanu suglasnost svih vlasnika, jer ne želi kršiti zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo