zabunio se / Capak: 'Ispričavam se. Molim medije i javnost da ne koriste ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji'

Image
Foto: Robert Anic/Pixsell

'Nakon konferencije za medije do ovog trenutka cijeli je niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške', priopćio je

6.11.2021.
13:41
Robert Anic/Pixsell
VOYO logo

Predstavljajući dnevne podatke vezane za epidemiju koronavirusa, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, u petak je na konferenciji za medije iznio podatak da je od ukupnog broja oboljelih u 24 sata, 75 posto cijepljenih.

U subotu je iz Hrvatskog zavpda za javno zdravstvo stigao demanti kojeg potpisuje upravo Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon konferencije za medije do ovog trenutka cijeli je niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške koju sam počinio prilikom čitanja dnevnih brojki novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima. Želio bih ovdje dati službeni demanti kako bih, koliko je moguće, spriječio širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje", poručio je Capak u subotu.

Demanti prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite održanoj 5. studenog 2021. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, iznoseći dnevne podatke o udjelu cijepljenih među novozaraženima i hospitaliziranima učinio je omašku tijekom čitanja izvješća. Tu grešku željeli bismo ovim demantijem ispraviti i time spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te posve ukloniti mogućnost manipuliranja javnošću širenjem laži.

Točne dnevne brojke su sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 %.

Za kraj podsjećamo da je u listopadu od COVID-19 preminulo 578 osoba od kojih 75% nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su preminuli u listopadu nije bilo cijepljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5.11.2021. o 51,5% cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70% i 80% necijepljenih.“

Na kraju, ispričavam se na ovoj greški prilikom iznošenja podataka, molim medije i javnost da ne koriste ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo