NASTAVAK POLEMIKE / Capak za RTL procjenu Đikića o 1500 mrtvih nazvao pretjeranom. Đikić mu odgovorio s dva grafa!

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, RTL.hr

Apeliram da od ponedjeljka uvedete dodatne učinkovite mjere kako bi se smrtnost smanjila, napisao je Đikić

6.11.2020.
9:07
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, RTL.hr
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sinoć je u RTL-u Danas kazao kako smatra pretjeranima procjene uglednog hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića da bi do kraja mjeseca mogli u Hrvatskoj imati 1500 mrtvih zaraženih od koronavirusa. 

"Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije", kazao je jučer u RTL-u Danas Krunoslav Capak te dodao da bi to značilo da ćemo imati 55 ili 60 mrtvih dnevno do kraja mjeseca, dok nam je rekord dosad bio 34. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikić je u opširnom odgovoru kroz dva grafa objasnio zašto je iznio takvu procjenu. 

Image
najgori dan epidemije /

Krunoslav Capak za RTL Danas: Đikićeve procjene o 1500 mrtvih do kraja mjesece su pretjerane. Brzo testiranje nacije kao u Slovačkoj jeftinije je od lockdowna

Image
najgori dan epidemije /

Krunoslav Capak za RTL Danas: Đikićeve procjene o 1500 mrtvih do kraja mjesece su pretjerane. Brzo testiranje nacije kao u Slovačkoj jeftinije je od lockdowna

Pismo Ivana Đikića Krunoslavu Capaku prenosimo u cijelosti s grafovima na kojima temelji svoje procjene: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani gospodine Capak, 

zanima me koje su vaše procjene o broju umrlih od covid-19 do kraja studenog u Hrvatskoj - je li to 1000 ili 1300 umrlih? Vi imate puno više podataka i biti ću sretan ako na temelju vaših procjena taj broj bude manji. Moja predviđanja o 1500 umrlih do kraja studenog su bazirana na podacima prikazanim u grafovima 1 i 2.  

Hrvatska, kao i svi njeni građani, gospodarstvo i obrazovanje trebaju dodatne mjere da se zaštite i da na pametniji način spriječimo širenje virusa i blokadu zdravstvenog sustava. Apeliram da od ponedjeljka uvedete dodatne učinkovite mjere (ne potpuni lockdown, ne policijski sat ali imate cijelu listu mjera na raspolaganju) kako bi se smrtnost smanjila. Molim Vas poslušajte i molbe 6 stručnih udruga od liječnika do epidemiologa koji također zahtijevaju uvođenje pravilnih mjera i brzo djelovanje. Vjerujem da ste upoznati da prema procjeni WHOa, "sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do veljače u Europi možemo spasiti više od 261.000 života". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta pričate o brzim antigenim testovima kao nekoj novoj strategiji Hrvatske. Dozvolite mi da Vas podsjetim da sam tijekom ljeta apelirao na Vas i Vladu da uvedete više kapaciteta genetskih testiranja te nove tehnologije i brze antigene testove. Na sve to ste se oglušili. Prije par tjedana ste čak javno rekli da brzi antigeni testovi nisu dovoljno dobri za Hrvatsku. Danas govorite suprotno. Mogu prihvatiti da ste promijenili mišljenje no prema vašim najavama nisam siguran da ćete uvesti te brze testove stručno i korisno u borbi protiv covida. Primjerice koliki je predviđeni kapacitet antigenih testova koje želite kupiti? Rekli ste da je trošak 150.000 eura. To je oko 37,500 testova (po cijeni od 4 eura). Hoće li to biti dovoljno za naše potrebe ako želimo testirati oko 10.000 ili više dnevno u sadašnjoj fazi širenja virusa. To je kapacitet za manje od 4 dana. 

Na kraju kao liječnik duboko vjerujem da ne mislite ono što ste nekoliko puta izrekli: "Epidemiološke mjere ne djeluju nego mogu donijeti čak i više štete". Potpuno drukčije ste govorili u proljeće kada ste i osobno dokazali da epidemiološke mjera djeluju ako su donesene na vrijeme i budu podržane od građana. To je bio recept uspjeha Hrvatske u proljeće.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto možemo postići i danas ali samo ako se budemo oslanjali isključivo na stručne podatke i prestali zbunjivati javnost s netočnim izjavama. Danas je više nego ikada potrebna ozbiljnost i odgovornost Vlade ali i hrabrost da se donesu prave odluke u pravo vrijeme.  Hrvatska, kao i njeni građani i gospodarstvo, mogu preživjeti sve mjere zatvaranja (blage, srednje i teške) ako su dobro komunicirane i pripremljene, ali ljude koji su umrli, njih smo izgubili zauvijek. Apeliram stoga na Vas kao i na predsjednika Vlade, da to držite kao prioritet u odlukama i rizicima koje preuzimate. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

U Hrvatskoj je vrlo visok porast (5,3 puta) u broju umrlih u periodu srpanj-studeni  u usporedbi s veljača-lipanj 2020. Zašto toliko povećanje? Virus se nije promijenio, i radi se o istoj zemlji. Razlika je jedino u mjerama koje smo primjenjivali tada i danas.  Procjena umrlih do kraja studenog: Izračunao sam da će broj umrlih rasti tijekom studenog ako se ne donesu potrebne mjere i smanji broj zaraženih. Prema predviđanjima prosječni broj umrlih po dana u studenom je 32 (x31 dan + 546 umrlih do studenog) iznosi 1538 umrlih u Hrvatskoj do kraja studenog.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Uočite razliku u broju umrlih na jesen u usporedbi s proljećem u Njemačkoj", stoji u odgovoru Ivana Đikića Krunoslavu Capaku. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo