UTVRDILA INSPEKCIJA / Čavajda u dvije zagrebačke bolnice nije dobila odgovarajuću zdravstvenu skrb

Gradonačelnik Tomislav Tomašević neće kadrovirati, kaže, ali očekuje promjene na Svetom Duhu brzo

17.5.2022.
20:30
VOYO logo

Samo je bolnica Merkur prema Mireli Čavajdi postupila kako je trebala. U KBC-u "Sestre milosrdnice" nisu je uputili u njena prava, kao ni na Svetom Duhu gdje je bez razloga čekala osam dana nalaz magneta.

"Razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomislav Tomašević neće kadrovirati, kaže, ali očekuje promjene na Svetom Duhu brzo.

"Vjerujem da će se pričekati prvo da se i interni nadzor završi i nakon toga će se postupati kako bi se spriječilo da se slične greške ponove u budućnosti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sad ta bolnica nema predstojnika za ginekologiju. Stari je dao otkaz a čeka se da završi žalbeni rok za izabranog doktora Matijevića, kad će to biti?

"Uskoro", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija sad može, objasnili su nam, podići prekršajne prijave protiv institucija i pojedinih liječnika. Kazne će, ako do njih dođe biti novčane, a osim toga nije sigurno da će itko odgovarati.

"I bez nalaza inspekcije je bilo evidentno da su brojni propusti koji su išli na štetu pacijentice. Ali oni se ne odnose na bolnice nego na sustav koji je propustio poslati naputke kako se odnositi u ovim slučajevima tako da je pacijentica ostala bez osnovnog prava na informaciju", rekla je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hitna situacija /

Mirela Čavajda na prekid trudnoće ipak ide u Sloveniju. U Petrovoj kažu da ne mogu izvesti zahvat

Image
hitna situacija /

Mirela Čavajda na prekid trudnoće ipak ide u Sloveniju. U Petrovoj kažu da ne mogu izvesti zahvat

Prema registru koji vodi ministar zdravstva - od 359 ginekologa u Hrvatskoj njih 164 obavljaju prekid trudnoće, dok je 195 liječnika pod prizivom savjesti. Međutim, ministarstvo tvrdi i ako u bolnici više liječnika, ili svi, imaju priziv savjesti, postoje ugovori s ginekologom izvan bolnice ili s drugom bolnicom. Ovaj je slučaj pokazao da u Svetom duhu nije bilo tako.

"Očekujem da se to promijeni. Jasno piše u našem izbornom programu, to je činjenica, da ćemo osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada Zagreba", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok žena mora dolaziti s odvjetnicom na ginekološke preglede u našim bolnicama, to nije dobro, ustvrdila je Katarina Peović, pa je Radnička fronta u Saboru uputila novu inicijativu za vraćanje pobačaja u Ustav.

"Naš je prijedlog da se oporba ujedini. Sastavili smo prijedlog promjene ustava, treba nam 30 zastupnika koji će taj prijedlog potpisati", kazala je Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu stranke Možemo! će dobiti, SDP za sada još važe koji je najbolji način, je li referendum ili će se priključiti ovoj inicijativi. A uz Radničku frontu bit će i zastupnice Marijana Puljak, Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš. Ali ako treba, one će potpisati kao pojedinci.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo