Kod nas dosad neviđeno / Čazma dobila kupalište 70 sa 17 metara koje se ne pročišćava klorom nego - biljkama! Nova tehnologija u RH

Image
Foto: RTL

Otvaranje je bilo svečano, Čazmanci su masovno pohrlili i da vide to tehnološko čudo i zbog ljetnih vrućina za koje napokon imaju odlično rješenje

5.7.2022.
21:00
RTL
VOYO logo

Prvo javno biokupalište otvoreno u Čazmi, i to u okviru projekta "Čazma natura" u koji je uključeno desetak prirodnih lokacija na području tog grada.

Riječ je o posebnom sustavu kakav se na javnim objektima ne koristi nigdje u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 26 milijuna kuna, najveći je u povijesti Čazme, a financiran je europskim novcem. Iz Čazme se nadaju da će pomoći turističkom i gospodarskom razvitku grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONTROLIRANO 949 KUPALIŠTA /

Izvješće Europske komisije: jesu li kupališta u Hrvatskoj zadovoljavajuće kvalitete?

Image
KONTROLIRANO 949 KUPALIŠTA /

Izvješće Europske komisije: jesu li kupališta u Hrvatskoj zadovoljavajuće kvalitete?

Na otvaranju ovog prvog biološkog kupališta u Hrvatskoj je Jelena Pajić. RTL-ova reporterka je kazala da su Čazmanci odlučili da je "ovo TOP mjesto za biti tu, pa su pohrlili u velikom broju".

Objasnila je da je bazen dug čak 70 metara, da je na najširem dijelu dimenzija 17 metara, da mu je najveća dubina tri metra, a temperatura danas da je bila oko 29 stupnjeva Celzijevih. Jelena Pajić je razgovarala s voditeljicom projekta Dajanom Petrina. Prvo i osnovno, što je uopće biološko kupalište, po čemu je ono posebno u odnosu na ostala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biološko kupalište za pročišćavanje ne koristi kemikalije, nego se koriste biljke i biofilteri", odgovorila je i potvrdila da je mjesto na kojem su razgovarale bazen, a tamo dalje slijeva pored bazena, da se nalazi postrojenje s pročišćivačima, s biljkama i biofilterima.

"U početku je samo ulaganje možda i nešto više (nešto skuplje) od konvencionalnog bazena zbog te tehnologije koja je i teško dostupna i u Hrvatskoj još ne postoji takva tehnologija, ali krajnja potrošnja je nešto manja nego kod konvencionalnog bazena, jer mi ne koristimo kemikalije, nego sam sustav pročišćava bazen", opisala je sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako netko ima problem s klorom, ovdje doista može odahnuti. To je inače samo jedan dio projekta Čazma natura u sklopu kojega su uredili i niz područja koja obuhvaća Natura 2000; stazu kroz krošnje, poučnu tematsku stazu uz rijeku i niz drugih.

Na mjestu koje je Čazmancima došlo kao naručeno u srpnju kad kreću toplinski valovi, voda se testira šest puta dnevno, a jednom tjedno i detaljnu analizu. Ulaz na kupalište je besplatan do 12. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor uz novo unikatno kupalište pogledajte ovdje:

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo