Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL-ova prognoza

Čeka li nas najtoplije ljeto u povijesti? Dunja Mazzocco Drvar predviđa koliko će biti teških dana i nepodnoš...

Iako je još uvijek službeno proljeće, sparinu već dugo osjećamo

Dunja Mazzocco Drvar/ 26.5.2018. u 19:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pred nama je vruće i suho ljeto! U cijeloj Europi bit će toplije od prosjeka, s tim da je vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu najveća u središnjim i jugoistočnim dijelovima kontinenta.

Najneugodnija vrućina uz najviše toplinskih valova u Francuskoj, sjevernoj Italiji i Njemačkoj gdje je i vjerojatnost za požare ove godine znatno veća nego na malo umjerenijem Mediteranu. Na Balkanskom poluotoku i prema istoku, nakon kišnog proljeća ponovno će zavladati suša no prilično je izvjesno da će uz obale Tirenskog, južnog dijela Jadranskog i Jonskog mora sušu ipak povremeno prekidati intenzivnija kiša.

Tako će se i dijelovi Hrvatske, posebno istok i jug, naći na trasi povremenih oluja koje će prekidati dulje periode suše. Drugim riječima, dana s kišom bit će manje od prosjeka, no količinski kiše neće baš svuda tako nasušno faliti. Ako promatramo pojedinačne mjesece, najsušniji će u cijeloj zemlji biti srpanj, a dulji toplinski valovi očekuju se u prvom dijelu kolovoza.

Razdoblja s temperaturom iznad 32 stupnja na kopnu mogu trajati i deset, pa i više dana, no očekujem ipak malo manje vrlo vrućih dana nego prošle godine.
Izrazitih ekstrema i približavanja temperature nepodnošljivoj brojci 38 bit će također manje nego što smo imali prošlih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spavat će se teško i neugodno. Toplih noći najviše će biti u kolovozu, no također malo manje nego prošle godine. Procjenjujem da će ove godine nepodnošljiva biti tek svaka treća noć ili čak rjeđe od toga. Sve u svemu, pred nama je jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, ali mislim da neće zauzeti jedno od prva tri mjesta.

Dunja Mazzocco Drvar/ 26.5.2018. u 19:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
podaci evisitora

U Hrvatskoj trenutno boravi 1,1 milijun turista: Ovo je pet najpopularijih destinacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba