VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Čeka nas poprilično izazovan vikend: Nadoknađujemo višemjesečni manjak oborina!

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vikend će biti prilično izazovan za sve koji će pokušati uloviti nekoliko suhih i ugodnih sati

11.4.2019.
17:34
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U našem primorju postoji zvučna talijanska izreka koja kaže da će vrijeme kakvo imamo 4. travnja trajati idućih četrdeset dana. Nerealno je to, naravno, proljeće je u svojoj naravi promjenjivo, a ne kišno razdoblje.

Ipak, vjerujem da vam se već pomalo čini kao da lijeva već najmanje mjesec dana, a po informacijama koje dobivate iz naših prognoza može se iščitati kao da nikada neće prestati. Nije baš tako jer danas je tek šesti dan u kišnom nizu kojem se ipak već lagano nazire i kraj. Činjenica jest da glavnina oborina tek stiže, ali i da stiže u područje gdje još uvijek imamo manjak travanjske kišnice – u Slavoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETAK

Glavnina kiše past će u noći i u petak ujutro, u područjima uz Savu od najistočnijih hrvatskih granica preko Siska do Zagreba lokalno se očekuje i do četrdesetak litara po četvornom metru. U gorju iznad petstotinjak metara padat će mokar snijeg, a susnježica je moguća i ponegdje na Kordunu te na Banovini. Snijeg se većinom neće zadržavati, a tanji snježni pokrivač moguć je samo na višim vrhovima Dinarida. U primorju će kiše biti znatno manje, u mnogim će dijelovima priobalja petak čak biti i suh, a nestabilnosti su najizglednije na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će vjetrovito, na sjeveru uz povremeno umjeren sjeverac, pod Velebitom će puhati umjereno jaka bura, a na jugu će još mjestimice biti juga. Olujni udari bure mogući su samo na dobro poznatim burovitim dionicama pod Velebitom, posebno u Senjskim vratima i u zadarskom zaleđu. Jutarnja temperatura od 1 u Gorskom kotaru do 8 mjestimice u Slavoniji, na moru od 9 do 12. Danju će se u unutrašnjosti zadržati hladno s 6 do 10 Celzija, dok će u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i na obali biti podjednako svježe kao u četvrtak, od 12 do 16 stupnjeva.

Image
Image

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend će kiša biti slabija i sporadična, ali ne treba računati na sasvim suho vrijeme. Zadržat će se oblačno i razmjerno hladno, a dojam neprimjerene svježine pojačavat će slab do umjeren sjeverni vjetar. Sjeverac će biti izraženiji u najsjevernijim dijelovima unutrašnjosti, u Podravini i Baranji te, dakako, na gorskim prijevojima gdje će biti umjerene bure. Nedjelja se od subote neće bitno razlikovati, ali bi temperatura ipak mogla biti pokoji stupanj viša. 

Image
Image

VIKEND NA JADRANU 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu će vikend biti promjenjiv i svjež. Prevladavat će svakako suho vrijeme, ali su i u subotu i u nedjelju još mogući pljuskovi. Najveća vjerojatnost za njih, 70 % i veća, u subotu je na dubrovačkom području, a u nedjelju ponovno na cijelom Jadranu. Pod sjevernim Velebitom puhat će umjerena do umjereno jaka bura, a ostatak primorja u subotu će još biti pod utjecajem juga. U nedjelju će se bura polako širiti duž cijele obale.

Image
Image

Sve u svemu, vikend prilično izazovan za sve koji će pokušati uloviti nekoliko suhih i ugodnih sati. Novi tjedan i ulazak u proljetne praznike čine se iz ove perspektive znatno ljepšima, no o tome više u našim sljedećim tekstovima, ali i u televizijskim prognozama, svaki dan unutar RTL Vijesti u 16.30 i RTL-a Danas u 18.30. Pratiti nas možete i putem Facebooka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo