samo se njega čeka / Čeka se Milanovićeva odluka. Hoće li pomilovati Perkovića i Mustača? 'To je jedina ovlast koju ne dijeli ni s kim'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednik Milanović do sada je ignorirao 274 zahtjeva za pomilovanja i teško je vjerovati da će postupiti drukčije u slučaju Perkovića i Mustača

20.4.2022.
16:35
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnik Anto Nobilo podnio je u utorak Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i pritom ustvrdio da bi ih pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sigurno pomilovao, a pokojni ministar obrane Gojko Šušak potpisao taj zahtjev.

"Predsjednik Republike ima izravnu ustavnu ovlast da pomiluje i to je jedina njegova ovlast koju ne dijeli ni s kim, ni s Vladom ni s premijerom", objasnio je Nobilo piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njegova glavna argumentacija zasniva se na sljedećoj tezi. Da je Perkoviću i Mustaču za ubojstvo Đurekovića suđeno u Hrvatskoj, i da su proglašeni krivima, maksimalno su mogli dobiti 15 godina zatvora. U Njemačkoj su nominalno osuđeni na doživotni zatvor, no u praksi bi puno prije bili pušteni na slobodu.

Hrvatski predsjednik prema zakonu ima mogućnost pomilovati, bez obzira na to što su osuđeni u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su Njemačkoj i izučeni pod uvjetom da se moraju vratiti u Hrvatsku. I izdržavanje kazne je prema europskom pravu određeno u Hrvatskoj i na njih se primjenjuju svi zakonski propisi kao da su osuđeni u Hrvatskoj. Oni su u svemu izjednačeni s osobama koje su osuđene u Hrvatskoj", naglasio je Nobilo.

Image
ZAHTJEV ZA POMILOVANJE /

Milanović će obaviti razgovor s generalima, Nobilo poručio: 'Da je Tuđman živ, sigurno bi pomilovao Perkovića i Mustača'

Odvjetnik smatra kako je riječ o izuzetku jer su se Perković i Mustač našli ''u škarama između neusklađenog njemačkog i hrvatskog pravosudnog sustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović do sada je ignorirao 274 zahtjeva za pomilovanja i teško je vjerovati da će postupiti drukčije u slučaju Perkovića i Mustača. Dok je bio premijer forsirao je Lex Perković te Hrvatsku, uoči prijema u EU, doveo na stup srama.

Desnica u Hrvatskoj Milanovića je prozivala da je time želio zaštititi Perkovića i Mustača od izručenja Njemačkoj, koja ih je tražila zbog ubojstva Đurekovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo