borba za standard / Čelnik sindikata najavio vruću jesen: 'Ili će se povećati plaće ili će se ići u masovne štrajkove'

Porezno rasterećenje na plaće traže i poduzetnici, a iz Vlade na sve zasad šute. Najave mjera na jesen ostaju na tome da će pomoći kome bude trebalo

2.8.2022.
20:00
VOYO logo

Pretrpane autoceste ljeti postale su žile kucavice hrvatskog proračuna. Cestarina i gorivo su prvi troškovi, prije one prave potrošnje na godišnjem odmoru.

Evo što kažu ljudi: "Preskupo je u cijelom svijetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A mislim…skupo je u Njemačkoj, skupo je svugdje."

"Meni je svejedno, ja ga natočit moram, ako ga mislim vozit moram natočit, tako da… egal."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je više turista, više novca kapa u proračun. Ove godine, zbog rekordne inflacije, ne kapa nego pljušti.

Image
UDAR NA NEMOĆNE /

Drastično poskupljenje domova za stare i nemoćne: Hoće li, oni koji nemaju 1000 kn više, završiti na ulici?

Image
UDAR NA NEMOĆNE /

Drastično poskupljenje domova za stare i nemoćne: Hoće li, oni koji nemaju 1000 kn više, završiti na ulici?

Samo u srpnju iznos fiskalnih računa premašio je 30 milijardi kuna. To je gotovo osam milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine. Premijer Andrej Plenković ne krije zadovoljstvo: "Važan trenutak za prihode svih koji se bave turizmom, ali i za državu, da ima neke koristi od toga da bi povećali fiskalni kapacitet za intervencije za kada će trebati, a to će biti jesen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je u proljetnom paketu spustila PDV na niz proizvoda te na plin i struju. Sad je spušten PDV na ogrjev. Isplaćeni su i vaučeri za režije. A što nas čeka na jesen? Iz Vlade planove kriju, ali zato zahtjeve imaju sindikati. Oni priznaju samo jedan lijek protiv inflacije - veće plaće.

"Plaće u ovom trenutku mogu biti jedini odgovor na ovu veću inflaciju i na ovaj pad standarda hrvatskih građana. Prostora za povećanje plaća ima i na razini Vlade kao najvećeg poslodavca, siguran sam da ga ima na razini privatnih poduzetnika", kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protivnom, gospodarski teška jesen će za Vladu postati još teža. "Ili će se povećati plaće radnicima, ili će se ići u masovne štrajkove, kako na razini državnog i javnog sektora, tako i na razini privatnog sektora", nastavlja Novosel.

Poduzetnici, očekivano, takav štrajk neće podržati. Kažu, privatnici koji su mogli povećati plaće, to su već napravili. Sad je red na Vladu da im pomogne. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je izračunala - ako bi Vlada neoporezivi dio plaće povećali na 5000 kuna, smanjila porez na dohodak na 15 posto, te doprinose za mirovinsko i zdravstveno, kažu,da bi se minimalna plaća povećala za 144 kune, a srednje i niže plaće između 400 i 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sličnom tragu je i Glas poduzetnika. Od države traže reforme, te da prestane novac bacati na raspodjele lokalnoj upravi i spašavanje besperspektivnih industrijskih grana, nego da ga ostavi u džepovima građana.

"Trebala bi smanjiti poreze i doprinose i omogućiti ljudima da dobiju više svojih novaca, a manje toga im uzimati", kaže Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija je za takve promjene čekao prvi siječnja. No, do početka godine čeka nas duga i skupa jesen. Hoće li Marićev nasljednik imati hrabrosti za takav potez ranije? Iz Vlade zasad šute.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo