OBRAČUN S PROŠLOSTI / Češka uvrijeđena najavama da se mijenja ime Masarykove ulice: tko je Tomaš Masaryk i zašto smeta desnici?

Nakon što je Zlatko Hasanbegović za RTL izjavio da Masaryk može imati ulicu u Pragu i Beogradu ali mu u Zagrebu ne treba - pobunilo se Hrvatsko - češko društvo, o svemu su se raspisali češki portali

6.9.2017.
22:20
VOYO logo

Proteže se od Tesline – do jučerašnjeg trga Maršala Tita. Glasna je i šarena, puna trgovina i kafića. U zadnjih 17 godina 4 puta prvog su čehoslovačkog predsjednika su pokušali maknuti.  Posljednji pokušaj - Skupština je odbila; ali Zlatko Hasanbegović sada na dnevni red želi vratiti HDZ-ov prijedlog iz 1999. jer nikad nije stigao na glasanje.

Međutim, mi smo pročitali sva 3 lista odluke o načelima, kriterijima i uvjetima za imenovanje ulica i trgova i u njima nigdje ni na koji način ne piše da ovaj saziv Zagrebačke skupštine mora uzeti i na koji način u obzir zahtjev iz 1999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo spomen toga naljutio je Čehe. Njihovi portali bruje o Masaryku – i krivo prenose da je to ideja kontroverznog ministra kulture. Cijela je stvar nepovratno ugrozila odnose dviju zemalja kažu u Hrvatsko - češkom društvu. 

"To se dogodilo prije 2 dana upravo u danu kad je češka vlada donijela odluku da ulaže 300 tisuća eura za školu u Daruvaru, ulaže u hrvatski obrazovni sustav", tvrdi Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko - češkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto bilo kome smeta Tomaš Masaryk? Počeo je kao kritičar čeških nacionalista, kasnije osnivač liberalne narodne stranke i utemeljitelj samostalne čehoslovačke države.

Ime je dobila 1930. godine na Masarykov 80. rođendan i time je postala najstarija postojeća ulica u Zagrebu nazvana po jednom strancu. "To je doba kada je u Jugoslaviji diktatura i u Hrvatskoj se javlja otpor i na taj način", objašnjava povjesničar Damir Agičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se zapravo zvao Tomaš Garik Masaryk, što je puno govorilo o njegovom svjetonazoru. Iako je nakon vjenčanja supruga koristila samo njegovo prezime, on je preuzeo i njezino. Kao profesor filozofije krajem 1890. značajno utječe na hrvatske studente, između ostalih i na Stjepana Radića.

"On im je otvarao nove vidike, nove puteve I ono što mi se čini važnim, upozoravao ih je na otvorenost, europeizam, kozmopolitizam, da treba izlaziti iz uskih nacionalnih okvira", tvrdi Agičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masaryku ulicu oduzimaju 1941. I za vrijeme NDHa zove se ulica Milana Šuflaya. Međutim 1945. odlučuju ime vratiti. Ustaše ga miču, a komunisti – iako je Masaryk veliki neprijatelj komunista kao demokratski, liberalni, građanski političar – priznaju njegovu važnost.

Koja je Masarykova politička ideja ta radi koje je stalno žele žrtvovati i maknuti s tlocrta Zagreba? "Pa Masaryk je u nekim svojim djelima promovirao Srbiju kao nezavisnu državu i nije uvijek najbolje razumio hrvatsko-srpske odnose", tvrdi Agičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u kontekstu doba - nije to što je bolje razumio Srbiju bilo protiv Hrvatske, nego za Čehoslovačku samostalnost. "Zar nam uz sve problem koje imamo sa susjednim državama trebamo se ić svađat sa zemljom koja nam nije susjedna I s kojom imamo prijateljske odnose?", pita se predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Ne razumiju ni Zagrepčani. "Ja ne mogu vjerovati da se o ovome uopće raspravlja. što ćemo onda maknemo njega pa ćemo i Roosevelta jer je bio Titov saveznik? Di ćemo stat?", pita se Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogubno bi bilo za državu da političari tumače povijest, a povjesničari vode politiku. Neka pusti Masaryka na miru! Neka nas ne svađa sa EU! Ako se tako nastavi on će se dalje baviti samo time, poviješću", kazao je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Za razliku od njega, koji se bavi Titom, sekretarijma Skoja, lolom Ribarom i ostalim aktualnim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo