sve češća odricanja / Često rade i s najvećim zločincima, a neki pravosudni policajci imaju plaću od 3800 kuna. Hoće li biti povišica?

Iako se očekivalo da će povišica doći već u listopadu, ako se dogovori, bit će isplaćena tek u studenom

30.9.2022.
7:30
VOYO logo

Rade u tri smjene, vrlo često i s najtežim zločincima, osiguravaju red i mir u zatvorima, a neki od pravosudnih policajaca primaju plaću od 3800 kuna. Žude za povišicom jer su zbog inflacije, odricanja postala sve češća.

"Prije nekoliko godina još si mogao ići na godišnji odmor, priuštiti si sedam dana godišnjeg odmora. Sad vidim da dosta ljudi je to stavilo sa strane. Svi razmišljaju kako će preživjeti zimu, grijanje, kako će platiti struju", kaže Miljenko Straga, pravosudni policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i carinicima, nadaju se da će njihovi sindikati s Vladom dogovoriti usklađivanje plaća s inflacijom iako je, kažu, to nedovoljno.

"U svakom slučaju ono će nešto donijeti, ali uzimajući u obzir cijene koje su otišle u zadnje dvije godine, neće donijeti koliko je napravljen rashod", kaže Mijo Adamčević, carinski službenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dzs objavio /

Plaćamo danak inflacije. Zbog poskupljenja, plaće su nam u odnosu na lani realno niže za 4 posto

Image
dzs objavio /

Plaćamo danak inflacije. Zbog poskupljenja, plaće su nam u odnosu na lani realno niže za 4 posto

Vlada pregovara sa sindikatima državnih i javnih službi. S javnima su se dogovorili da dogovora nema i da neće izlaziti s detaljima dok se ne slože.

"Sa strane Vlade su došla dva prijedloga. Jedan je povećanje u određenom postotku, a drugi prijedlog je bio da se isplati jednokratan dodatak u određenom iznosu koji bi pokrio inflatorne pritiske, a da se pregovara o povećanju u određenom iznosu od sljedeće godine", kaže Marko Primorac, kaže ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekivalo da će povišica doći već u listopadu, ako se dogovori, bit će isplaćena tek u studenom. Sindikatima se očito ne sviđa jednokratna isplata, umjesto povećanja osnovice u ovoj godini.

"Naravno da je sindikalna funkcija osigurati rast plaća i za narednu godinu, jer predmet pregovora nije samo osnovica u 2022. nego i osnovica u 2023. Očekujemo da sljedeći puta Vlada sve argumente sindikalne pokuša uvažiti", kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav ishod pregovora ne daje optimizam da će biti dogovora sa sindikatima državnih službi. Nova runda razgovora s javnim službama zakazana je za idući četvrtak.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo