Bijesni zbog neizvjesnosti / Četiri ravnatelja za Direkt: 'Zbunjeni smo, uputa za covid potvrde nema, kontrolirat će čistačice i domari'

COVID potvrde će od idućeg tjedna biti obavezni školski pribor za 60 tisuća učitelja i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama

10.11.2021.
22:35
VOYO logo

Premda obaveza COVID potvrda u svim gradskim, državnim i javnim institucijama na snagu stupa u ponedjeljak, u Kriznom stožeru još ne znaju kako će tu odluku provesti.

Najviše je upitnika u školstvu jer oni nemaju redare i zaštitare koji bi taj posao mogli preuzeti na sebe kao što će vjerojatno biti u ostalim institucijama. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi ravnatelji škola upute će dobiti u nedjelju u ponoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

COVID potvrde će od idućeg tjedna biti obavezni školski pribor za 60 tisuća učitelja i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Ravnateljima se ne piše dobro, jer postaju COVID redari i epidemiolozi.

''Konkretnih uputa za sada nema. Ministar je na seminaru ravnatelja na kojem sam i osobno bio rekao da će biti do petka. To bi moglo biti baš u sami petak pa nam onda slijedi lijepo vikend za proučavanje i da se sve do ponedjeljka posložimo, a kako nitko ne razmišlja previše'', rekao je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše je problema i komplikacija, jer škole nemaju redare i zaštitare.

Kako će to točno izgledati još se ne zna, a razmatraju se tri mogućnosti:
1. testiranje u ovlaštenim institucijama i laboratorijima
2. testiranje u školama
3. samotestiranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio ravnatelja smatra da je najbolje da škole dobiju brze antigenske testove. Ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Većeslava Holjevca kaže da se učitelji ne bi trebali testirati u školama, nego na za to predviđenim mjestima.

Image
Čuvajte se Facebook savjeta /

'Ako nemate COVID potvrdu i odbijate testiranje, riskirate otkaz', kaže stručnjak za radno pravo i upozorava na posljedice

Image
Čuvajte se Facebook savjeta /

'Ako nemate COVID potvrdu i odbijate testiranje, riskirate otkaz', kaže stručnjak za radno pravo i upozorava na posljedice

''Nije logično da ljudi u kafiću mogu sjediti bez ikakvih potvrda, a u školi morate imati sve potvrde. Mi ovdje u kontroliranim uvjetima sjedimo, dezinficiramo prostoriju, a 50 metara dalje ne postoje nikakvi epidemiološki uvjeti', kazao je Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što znaju, ravnatelji doznaju iz medija. Da od ponedjeljka u kurikulum ulaze potvrde jedino je gradivo koje je za sada poznato i u Rijeci.

''Svi smo zbunjeni jer ne znamo što nam je činiti. Svašta prolazi kroz glavu, ali stvarno ne mogu ništa reći dok nema tih uputa. Da li ćemo dnevno skenirati te potvrde, ili ćemo ljude koji imaju potvrde zapisati do kad im vrijede'', izjavila je Tajana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim školama ima 100 % cijepljenih, a negdje će se morati testirati i do 30 % zaposlenika. U dubrovačkoj gimnaziji još ne znaju kolika je ta brojka, ali već razmišljaju tko će u školi biti covid redar.

''Ukoliko nam ne daju neke upute najvjerojatnije će to biti spremačice ili domari. Vidjet ćemo kako ćemo to rasporediti, ali snaći ćemo se. Korona situacija je zabrinjavajuća, no prisila nikada nije urodila nikakvim plodom'', rekla je Katarina Tolj, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U OŠ u Bregani jedna učiteljica je najavila da se neće testirati pa se vraća na rodiljni dopust. Brojne škole u manjim sredinama pa tako i njih muči testiranje u područnim školama koje su udaljene i po 50 km od matične.

''Kako će ti učitelji donositi testove prije nego idu u područne škole, što će biti s učiteljima koji odbiju testiranje i ne dođu na posao, gdje ćemo naći nove učitelji nisu oni tu na cesti da su lako zamjenjivi. A učenici ne smiju biti sami. Znači, posložiti puno toga imamo, a uvijek se čeka zadnji čas za donošenje odluka'', kazao je Matijašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školski sindikat Preporod proveo je anketu među 3000 svojih članova u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, o tomu jesu li suglasni izaći na prosvjed protiv uvođenja COVID potvrda. Samo desetak posto zaposlenika škola spremno je za prosvjed pa od toga za sada ništa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo