obeshrabrujuća statistika / Porazni podaci: u Hrvatskoj se mjesecima traga za desecima tinejdžera, a još uvijek nemamo 'Child Alert' sustav

Image
Foto: Thinkstock

Najčešće se radi o slučajevima djece iz problematičnih obitelji, iz domova za djecu s poremećajima u ponašanju, a veliki je broj one djece čija se lica često pojavljuju na objavama za nestale

21.3.2017.
8:56
Thinkstock
VOYO logo

Prema evidenciji MUP-a, trenutno se u Hrvatskoj traga za 46 maloljetnika koji se vode kao nestali. Posebno je zabrinjavajuć podatak kako se da 21 djetetom traga već neko vrijeme, točnije, mjeseci pa čak i do nekoliko godina, istaknuo je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Tomislav Ramljak za 100posto.

"U trenutku kada se prijavi nestanak djeteta, ne zna se da li je to dijete svojevoljno otišlo u bijeg ili je pak žrtva otmice. Prisjetimo se tragičnog slučaja djevojčice Tijane Jurić, iz susjedne Srbije, koja je oteta, seksualno zlostavljana, a potom i ubijena. Imao sam priliku razgovarati s njenim ocem Igorom i duboko me potreslo tragično iskustvo te obitelji jer sam i sam roditelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je takav crni scenarij u Hrvatskoj još uvijek relativno rijedak i kod nas ima slučajeva kada je potraga za nestalim djetetom imala tragičan kraj. Treba, stoga, imati na umu da je svaki slučaj nestanka djeteta specifičan i svakom treba pristupiti ozbiljno. Ako se dijete na vrijeme ne vrati kući ili u instituciji, to se mora evidentirati kao bijeg, pa čak i ako se dijete vrati nekoliko sati kasnije", izjavio je Ramljak.

Najčešće se radi o slučajevima djece iz problematičnih obitelji, iz domova za djecu s poremećajima u ponašanju, a veliki je broj one djece čija se lica često pojavljuju na objavama za nestale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, povrh svega, najviše zabrinjavajuća je činjenica da Hrvatska još uvijek nema Child Alert sustav, a upravo zahvaljujući tom sustavu, spašeno je nekoliko dječjih života te su  iskustva iz drugih zemalja vrlo pozitivna. 

Naime, Child Alert sustav je mehanizam za alarmiranje javnosti u slučaju otmice djeteta te kada je ugrožen djetetov život na bilo koji način. Sustav se pokreće u slučaju bijega djeteta i kod sumnje na otmicu. Nadalje, alarmira i informira javnost neposredno nakon nestanka djeteta. Pri tome se koriste sva dostupna elektronska sredstava za obavještavanje kao što su e-pošta, SMS poruke, upozoravajući znakovi na javnim putevima, blic informacije na radio i Tv postajama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sustav je uspostavljen već (ili zasad) u 17 zemalja Europske unije, ali kako bi rješavanje slučajeva nestanka djece bio što učinkovitiji, cilj Europske komisije je uvođenje tog sustava u svih 28 država članica EU.

Nestanak djeteta, naglašava Ramljak, treba svakako prijaviti, ili na 116 000 ili policiji na broj 192.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je važno da pronađete što noviju fotografiju djeteta, da navedete sve podatke koje znate o prijateljima djeteta, njegovim najdražim mjestima, a prilikom prijave nestanka trebalo bi, po mogućnosti, dati i pristupne podatke profila djeteta na društvenim mrežama, jer posljednjih godina velik broj djece ostvaruje kontakte s nepoznatim osobama upravo na taj način", savjetuje Ramljak, koji je pritom istaknuo da korisne savjete možete pronaći i na stranici www.nestaladjeca.hr.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo