PRVO EUROPSKO SELO RODA / Selo s najmanje dimnjaka i najviše roda u Hrvatskoj: 'Oduševljen sam, više od 60 godina dolazim u Čigoč'

Donedavno su imali više roda negoli stanovnika. No, omjer se smanjio...

29.6.2019.
21:30
VOYO logo

Dugo je Čigoč slovio kao mjesto u kojem živi više roda negoli ljudi - no to, kažu, više nije tako. I dok je nekada, na 80 uglavnom starijih mještana dolazilo više od 100 roda, danas ih je 70-ak.

''Danas je situacija kao i u cijeloj Hrvatskoj i u cijeloj Europi malo drugačija jer trend napuštanja ruralnog područja ima utjecaja i na biološku raznolikost'', kaže Valerija Hima iz Parka prirode Lonjsko polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je to sve zato što se sve manje obrađuje zemlja pa rode imaju sve manje hrane'', kaže Jagoda Sučić, Čigočanka dok nam njezin suprug Zlatko pokazuje rode. Oni u dvorištu imaju sedam gnijezda. Već 60 godina posjetitelje gotovo svakodnevno upoznaju s prelijepim močvarnim pticama.

Ljubav prema rodama njeguje i Hartmut Ern, 84-godišnji njemački ornitolog još od davne 1957. godine kada je biciklirao od Njemačke do Hrvatske. Tada je na njega najveći dojam ostavio središnji dio Lonjskog polja: ''Jako sam oduševljen. Više od 60 godina dolazim ovamo. Čigoč posjećujem četiri do pet puta na godinu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos smanjenju broja roda, u Čigoču je bilo veselo jer se slavio srebrni jubilej stjecanja titule prvoga europskog sela roda. Uz pjesmu i domaća jela, konjske zaprege i fotoradionice.

Čigočem je prošao i Lonja Bike Tour koji je počeo u Sunji, a završio u Jasenovcu. Mještani Čigoča kažu - vratit će se rode, a time bi ojačao i seoski turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo