višegodišnja tradicija / Cijelu godinu oru more, a onda jedan dan godišnje paradiraju po Zadarskom kanalu

Tunuara – ribarska fešta na otoku Ugljanu održava se jednom na godinu, a defile kaljskih ribarica tradicija je duga četiri desetljeća

20.7.2019.
21:00
VOYO logo

Kaljani su najbrojniji i jedni od najiskusnijih ribara na Jadranu. Svake godine sredinom srpnja uz feštu organiziraju i svečanu povorku ribarskih brodova po Zadarskom kanalu. Na desecima brodova su ribari, njihovi najbliži iz Kali, ali i Zadrani i gosti iz cijelog svijeta. Za sebe vole reći da su na jedan dan ploveće Zrće.

Cijelu godinu oru more, a onda jedan dan u godini paradiraju po Zadarskom kanalu. Svečana povorka kaljskih ribarica tradicija je koja traje četiri desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kapetan sam isto tako 40 godina, 42 godine otprilike. U stvari, sad je malo više brodova nego što ih je prijašnjih godina. Ja mislim da je jedno 40 ili 50 brodova ostalo otprilike'', kaže kapetan ribarice iz Kali Tomislav Kolega.

Kaljanima je more u krvi. Ribarili su po Tihom oceanu, a i potomci onih koji su se odselili vide sebe na moru. Tako i Vini Novosel kaže: ''Kad sam u Zagrebu, tamo gdje nema mora, onda mi je dosadno, nemam prijatelje''. A bi li volio biti kapetan? ''Pa da, već jesam par puta vozio prošle godine i super''.

Ribarska fešta Tunuara ima posebno značenje. ''Nema to nigdje, ma tko će ovo. Toga nema nigdje, ovo je naša hrvatska zemlja i nema cijene, nema ničega. Provesti se s prijateljima, popiti, pojesti i nikome naškoditi'', ističe Marko Starčević koji živi u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svake godine ja sam ovdje, na ovome brodu. Ovo mi je glavni, glavni događaj u cijelome ljetu'', napominje Zvonimir Papić iz Francuske. Ovakva atmosfera se pronalazi rijetko gdje pa tako Paolo Ricov ističe: ''Dolazim iz Australije 25 godina za redom. Svaku godinu, i ovu feštu posebno volim''. Jennifer dodaje: ''Mi nemamo ovo u Australiji. Sve što imamo je posao da uštedimo novac da dođemo u Hrvatsku i potrošimo ga. Ono što je sjajno je more, sunce, ljudi i ljubav. Ova zemlja je puna ljubavi''.

Uz krstarenje se nazdravlja i jede. Riba i meso. Što bolje ide, pitamo, a Domin Breša Marnika iz Kali odvraća: ''Mislim da je kod mene bolja gužva nego kod njih tamo. Spremaju neko meso, pitaj boga odakle su to dovukli, tamo iz Slivnice, tko zna odakle su to dovukli, a riba ne može dosaditi da si ne znam tko''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam iz Teksasa. Hrana je nevjerojatna. Možda sam dobio nekoliko kilograma ovdje, ne znam. Sjajno je. More je tako čisto, sviđa mi se ovo.'', oduševljeno govori Paul iz SAD-a.

Nakon poslijepodneva i povratka Kaljane i goste čeka - ribarska fešta. Najribarskije mjesto, tvrde, mora imati i najbolju ribarsku feštu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u razgovoru za RTL Danas istaknula direktorica Turističke zajednice Kali Ina Kolega: ''Brend ribarstva naš je najsnažniji adut i moramo ga iskoristiti. Ovo je fešta i za ribare kojima odajemo priznanje i ponosni smo na njih, ali i za goste. Ribari su danas otvorili svoje radne prostore i pokazali im kako sve funkcionira. Tu je i naša gastronomija bazirana na ribi, a u skoroj budućnosti bit će materijalizirana i interpretirana i baština koja će biti dostupna turistima''.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo