prestaju jeftinije vožnje / Cijena goriva je najviša u posljednjih sedam godina: Jedno punjenje spremnika eurodizelom skuplje je za 132 kune

Je li to plafon ili hrvatski vozači trebaju strahovati od rekordnih 12 kuna po litri?

5.10.2021.
20:00
VOYO logo

Nema spavanja, a ni rada u pidžami. Izlazak iz globalnog lockdowna u kojem se radilo od kuće i nije putovalo vraća nas u staro normalno, ali i sa cijenom goriva.

Tako i u Hrvatskoj prestaje vrijeme jeftinije vožnje što dokazuje i današnje poskupljenje kojim je dizel najskuplji u povijesti, a probijena je i psihološka granica od 11 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litra najprodavanijeg Eurosupera 95 od ponoći je u prosjeku skuplja 22 lipe i sada se, ovisno o benzinskoj crpki kreće od 10.98 do 11 kuna i 9 lipa. Litra eurodizela pak skuplja je u prosjeku 28 lipa, a cijene se kreću od 10.79 do 11.05.

Image
POSTBREXITOVSKA KRIZA /

Hrvatica koja živi u Velikoj Britaniji za RTL o kaosu u zemlji: 'Dućani počinju izgledati kao da se zatvaraju'

Image
POSTBREXITOVSKA KRIZA /

Hrvatica koja živi u Velikoj Britaniji za RTL o kaosu u zemlji: 'Dućani počinju izgledati kao da se zatvaraju'

Prije godinu dana litra eurodizela stajala je 8.29 po litri

Kako se cijene mijenjaju utorkom, malo po malo, ovo danas i nije neki veliki šok, ali ako pogledamo cijene prije točno godinu dana, kada je svijet bio u lockdownu, kada su automobili i avioni mirovali u garažama, a puni takneri stajali u lukama, vidjet ćemo o kolikom je poskupljenju riječ.

Na današnji dan prošle godine prosječna cijena Eurosupera 95 bila je 9 kuna i 5 lipa. Uzmemo li u obzir da je danas prosječna cijena 11 kuna i 3 lipe, jedan prosječni spremnik eurosupera od 50 litara danas je skuplji za točno 99 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija s dizelom je još gora. Prije godinu dana litra eurodizela stajala je 8.29 po litri, pa je danas jedno punjenje spremnika do vrha skuplje za 132 kune.

Dakle, iako je u 2020. cijena goriva u jednom trenutku pala i ispod osam kuna, danas je najviša u posljednjih sedam godina. Je li to plafon ili hrvatski vozači trebaju strahovati od rekordnih 12 kuna po litri, a zemlja od vala novih poskupljenja koja obično uslijede nakon poskupljenja goriva – prognoza nije optimistična, budući da su i cijene barela nafte na svjetskom tržištu u stalnom rastu.

Evo što je premijer Plenković danas odgovorio na pitanje, može li Vlada obuzdati divljanje cijena goriva. "Vidimo da su globalni poremećaji na tom tržištu kada je riječ o cijenama plina izrazito veliki. To će biti danas najvjerojatnije tema kojom ćemo se malo baviti na razini Europ. vijeća. Više ćemo se time baviti za kojih 15tak dana u Bruxellesu tako da je vlada budna i prati tu situaciju tako da ako bude neke potrebe djelovat ćemo", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo