MASLINARI NA MUKAMA / Cijena maslinova ulja letjet će u nebo: 'Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio'

Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Otočani kažu da im je s koronom došla i katastrofa, a da je stvarna može se vidjeti u ovoljetnim maslinicima

30.8.2020.
14:40
Miranda Čikotić/PIXSELL
VOYO logo

Dalmatinski otočni maslinari su očajni, kiše nema mjesecima, stabla su puna sitnih, malih boba, iz kojih puno ulja neće poteći, a to bi lako moglo značiti da će cijena domaćem otočnom maslinovu ulju po zakonu ponude i potražnje možda skakati u nebo i u prodaji na vratima dosegnuti i 150 kuna za litru.

Image
MUKE VOĆARA /

Hrvatska šljiva rijetko će se kome naći na stolu, a to dovodi do jednog velikog problema

''Na puno mjesta berbe neće ni biti. Nema se što obrati. Postali smo jači od Vakule, stalno gledamo gdje su oblaci. Čekat ćemo još malo, ako makar dvije kiše ne padnu za 10 dana, odnijet će đavao svu muku'', kažu maslinari sa srednjodalmatinskih otoka.

Na istoku Brača, upravitelj Poljoprivredne zadruge Selčanka Ivica Stančić kaže da je stanje iznimno loše, štoviše katastrofalno, jer od početka travnja značajnijih oborina nije bilo. Naznake su da berbe za neke maslinare neće ni biti: ''Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio. Ma da nam kiša i padne u ovih idućih 10 dana, ništa ovu žalosnu situaciju promijeniti neće. Šteta je već učinjena. Mi smo ovdje u prosjeku imali po tisuću tona uroda. A ove godine, što čujem od ljudi, puno njih u berbu neće poći. Katastrofa''. Zadruga će, kaže za Slobodnu Dalmaciju, i nadalje držati cijenu od 70 kuna za litru, a smatra da će se inozemno ulje u ovakvim slučajevima ukazati kao model održanja cjenovne ravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod susjeda na Hvaru neke mikrolokacije su dobile nešto malo kiše, no ne i središnji dio, onaj od Jelse prema gradu Hvaru. Jedan od najvećih otočnih maslinara, Ivo Lučić iz Poljica, koji je prije nekoliko godina zbog uroda od 20 tona maslina dobio županijsku nagradu, u ljeto 2020. s tugom gleda u nebo. Lošu zimu je naslijedilo sušno proljeće, a onda i gadno ljeto, bez kiše: ''Da je kiša pala, ove bi godine očekivao urod od 15 tona, a bez nje bit će puno, puno manje. A i pitanje je kakvo će od tog ploda bit ulje jer kad je velika suša, ono je malo gorče, a stranci takvo ne vole. Korona nam je uništila turizam, pa se dogodilo i to da ljudi nisu uspili prodat ni ulje od lani. Neki bi bili sretni da ga prodaju i za manju cijenu, a neki neće prodati ništa''.

Lučić je nadaleko poznati maslinar s iznimnim uljem, od kojeg se neke sorte, kao što je dužica, mogu bez problema prodati i za po 150 kuna za litru. Kaže da je ovaj tjedan jednom strancu prodao u cugu pet litara, i to je cijena koju drži stalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodnjavanje je ključna stvar

Zadovoljni su do sada bili i na Visu, koji je svoje zalihe prodavao na svom otoku. Lanjsku rekordnu godinu smijenila je loša i nikakva sezona. Toliko loša da ćemo biti sretni ako ulovimo trećinu lanjskog uroda. Ulje smo držali za po 70 do 100 kuna za litru, ali, čujte, povećanje cijene je uvijek moguće'', kaže Željko Vojković iz Podstražja.

A na udaru je i Šolta, posebice zapad, od Grohota do Maslinice, koji je pohodila jaka suša. Loše je, katastrofalno, kaže Zlatko Burić, predsjednik Udruge "Zlatna Šoltanka". Skupina maslinara iz ove udruge nedavno je medalje za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, nakon New Yorka, pobrala i na natjecanjima u Japanu i Dubaiju. Ova im je godina problematična, ali ako kiša padne do kraja rujna, još ima šanse za popravak stanja: ''Suše su sve gore i od ozbiljnog maslinarstva na srednjodalmatinskom području neće u budućnosti biti ništa ako se ozbiljno ne pristupi navodnjavanju. Uz ujedinjavanje maslinarskih snaga, uz pomoć općina i države te sredstvima europskih fondova, trebamo krenuti u projekte navodnjavanja maslinika''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo