ozlijeđeno pet vojnika / Cijena 'Velebita' 8,1 milijun kuna: 'Mi nikad nismo rekli da ćemo nešto posebno uštedjeti'

Najviše je potrošeno na terenski dodatak, a svaki vojnik dobio je 100 do 120 kuna

18.10.2018.
12:45
VOYO logo
Image

General Gotovina u Slunju na završnom dijelu vježbe 'Velebit 18'

Image

General Gotovina u Slunju na završnom dijelu vježbe 'Velebit 18'

Ministarstvo obrane sazvalo je konferenciju za novinare, a na kojoj će dati više informacija o rezultatima i troškovima vojne vježbe "Velebit 18. – združena snaga".

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov na početku konferencije pozdravio je i čestitao svima koji su sudjelovali iz HV-a na uspješno provedenoj vježbi. Prezentirani su osnovni podaci o vježbi. Trajala je 72 sata, sudjelovalo je 5.677 vojnika, vježba je izvedena na 11 vježbališta i poligona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno nam je drago da je sudjevala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je dala odobrenje za vježbe kao i za zadnju fazu. Ministar Krstičević je obišao veći broj vježbi svih sastavnica. Postigli smo zadane ciljeve. Posebno želim naglasiti kako smo provjerili postojeće planove, od zaštite snaga i slično. Po prvi put usklađeno su sve razine do strategijske razine pa i do taktičke razine. Troškovi su usklađeni i neće se povećavati", kazao je Šundov. 

"Vježbu smo planirali, pripremili i organizirali prije svega sigurno. Vidjet ćete kasnije, jedino je bilo nekoliko ozljeda lakše naravi. Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazani su planski prikazi troškova vježbe. Za usporedbu korišteni su prikazi zadnje tri godine pa je tako za 2016. godinu planirano 20 milijuna kuna, od čega je 4 milijuna za vježbe koje su ujedinjavali ove godine u "Velebitu". Za 2017. bilo je planirano oko 15 milijuna kuna.

"Vježba ove godine je koštala 8,1 milijun kuna", rečeno je na konferenciji. Vježba koja je trajala sveukupno 72 sata koštala je 8.075 milijuna kuna. Najviše je utrošeno na osoblje, točnije, terenski dodatak. Svaki vojnik dobio je 100 do 120 kuna. Inače, za ovu godinu planirano je 16 milijuna kuna, što znači da je na "Velebit" već potrošeno pola. Kako je Šundov istaknuo, ostatak će se utrošiti na druge vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šundov je također komentirao prvu najavu kada je kazao da će ovako velika vježba biti ušteda naspram niza manjih vježbi. "Mi nikad nismo rekli da ćemo nešto posebno uštedjeti, kazali smo da ćemo grupirati te vježbe te da će troškovi biti slični ili otprilike isti", kazao je.

Na Šundova se nadovezao zapovjednik mornarice koji je kazao da treba donijeti primarni zaključak, a to je da zbog vježbe Velebit se nisu tražila nikakva dodatna sredstva iz proračuna tenije uzrokovalo nikakve značajne anomalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, to je bio glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem je sudjelovalo oko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bila je korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. Na lokaciji u vojarni "Josip Jović" u Udbini smješteno je Zapovjedništvo vježbe - operacije Združena snaga. Demonstrirale su se  sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te se organizirao obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

RANIJE S potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem u RTL Direktusmo razgovarali o stanju Oružanih snaga i o netom završenoj vojnoj vježbi "Velebit 18". Na pitanje koliko je koštala vježba, ministar obrane je odgovorio propupitanjem koliko košta emisija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan poslije, voditelj Direkta Zoran Šprajc mu je na to pitanje i odgovorio.

Krstičević je, između ostalog, na pitanje o kašnjenju isporuke patrolnih brodova kazao je da se za to treba obratiti bivšem ministru obrane Anti Kotromanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena "Velebita 18" manja je od cijene vojnog mimohoda 2015. u Zagrebu, povodom 20. obljetnice "oluje", a koji je stajao 21,8 milijuna kuna. Preliminarne troškove Ministarstvo će objaviti danas. Prvotni plan bio je da se troškovi objave za desetak dana, ali nakon inzistiranja medija, odlučeno je da ranije treba objaviti barem približnu cijenu.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, trošak vježbe "Velebit 18 - združena snaga" bio je manji od 10 milijuna kuna. Glavninu troškova čine izdaci za gorivo i terenski dodaci za 5.500 vojnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo će preliminarne troškove objaviti danas, a sve možete pratiti uživo na našem portalu i Facebooku Vijesti.hr od 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo