Jeftinije nego na početku 2020. / Cijene goriva opet drastično porasle, no vozači tvrde: 'Nije preskupo, prejeftino je!'

Cijene nafte na tržištu posljednjih tjedana stalno su u porastu

26.5.2020.
20:48
VOYO logo

Od ponoći je gorivo u Hrvatskoj znatno skuplje - porasla je cijena i benzina i dizela i plina. 

Cijene nafte u mjesec dana skočile su za 84 posto. Riječ je o očekivanom oporavku cijene nakon paralize svjetskih gospodarstava u ožujku, što je izazvalo velik pad potražnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi preskupo"

Loše vijesti za vozače stižu s benzinskih postaja - od ponoći je poskupjelo gorivo. Znatno poskupljenje odnosi se na benzin, dizel, a nešto manje na autoplin.

Cijene Eurosupera 95, ovisno o benzinskim postajama, kreću se od 8,41 kune do 8,68 kuna. Litra dizela prešla je granicu od 8 kuna, a autoplin se prodaje od 3,83 do 4,04 kune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veće je, ali je prije toga za 2 kune bilo manje, pa onda za 35 lipa je ovo dobro", kazao je Zagrepčanin Dario Darović te dodao da mu gorivo nije preskupo već prejeftino. 

"Nije mi preskupo. Mislim, moglo bi biti jeftinije, ali nije da imamo izbora", kazao je Zagrepčanin Danijel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene rastu već nekoliko tjedana

Cijene nafte na tržištu posljednjih tjedana stalno su u porastu, a to je zato što su zemlje počele s ublažavanjem mjera uvedenih zbog koronavirusa. Tako da će se od ponoći za spremnik benzina od 50 litara morati izdvojiti 17 i pol kuna više, za spremnik dizela 15 kuna, a plina 10 kuna.

Ipak, cijene su nafte i dalje oko 40 posto niže u odnosu na početak godine. Čini se kako je nastupila stabilizacija tržišta - osobito onog mediteranskog prema kojemu se Hrvatska ravna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brent nafta, cijena joj je danas 35, 36 dolara po barelu. Kad mi to prevedemo u kune po litri, to je otprilike jedna i pol kuna po litri. Znači, sama cijena nafte je vrlo niska", kazao je energetski stručnjak Miro Skalicki

Cijena benzina uvijek raste na proljeće

Na sve to onda dolazi trošak rafinerijske prerade i logistike, a tu je i maloprodajna marža koju određuju maloprodajni lanci. Kad se sve zbroji, dobivamo današnju prosječnu cijenu na benzinskim postajama - od 8 i pol kuna po litri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tradicionalno, ako i zaboravimo koronu, uvijek benzini na proljeće jako počnu rasti sa svojim cijenama zbog turizma i putovanja, a dizelu i tom tipu goriva cijena pada", objašnjava Skalicki. 

U Europi čak 70 posto naftnih prerađevina ide u transport - od zračnog do cestovnog. Logično - čim krene promet, potražnja za gorivom drastično raste. Tomu upravo svjedočimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo