ima li kraja? / Cijene goriva u Hrvatskoj dosegnule najvišu razinu u povijesti! Bune se prijevoznici, sindikati upozoravaju, a Vlada? Oni za sada - promatraju

Spremnik dizela od noćas je skuplji skoro 20 kuna! Spremnik benzina od ponoći dođe 13 kuna više

12.10.2021.
18:30
VOYO logo

Cijene goriva - divljaju, u Hrvatskoj su dosegnule najvišu razinu u povijesti, a litra je kod nas među skupljima u Europi. 

Bune se prijevoznici, sindikati upozoravaju da je to neizdrživ udar već osiromašenim građanima, a Vlada? Vlada - za sada promatra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u 11 kuna i 42 lipe, koliko je povijesni rekord cijene dizela u Hrvatskoj - svaki kupac u proračun uplati više od 6 kuna.

Najskuplje gorivo u povijesti! Spremnik dizela od noćas je skuplji skoro 20 kuna! Spremnik benzina od ponoći dođe 13 kuna više. Taksisti će od danas jednu vožnju dnevno, kažu, dati samo za ovo poskupljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preživljavat ćemo tako da ćemo i mi dizat cijene sukladno kako se dižu cijene goriv. Navodno da će ić do 15 kuna. Jel' to točno? Jeste vi provjerili to", pita vozač taksija Tomislav Miljenović.

Premijer kaže: neće se igrati sa psihološkim granicama jer ne može znati što će biti sutra.  A što će biti sutra, ukoliko se situacija ne promijeni, znaju autoprijevoznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovako dalje nastavi mi ćemo jednostavno polako nestajati", jasno će Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Zato ih smeta pasivan stav i izjave iz Vlade da na trošarine, a time i na cijene goriva, neće utjecati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jako loše vijesti /

Cijene goriva stravično poskupjele: Prosječan spremnik dizela od danas je skuplji za gotovo 20 kuna! Pogledajte ostale

Image
Jako loše vijesti /

Cijene goriva stravično poskupjele: Prosječan spremnik dizela od danas je skuplji za gotovo 20 kuna! Pogledajte ostale

"Nužno je da država stane i konkretno da vele: cijena dizela će biti do te cijene i na toj cijeni ćemo bazirati cijenu prijevoza jer ako će ovako država ništa ne raditi hrvatski prijevoznici iz nužde će morati povećavati cijene", kaže Kranjčec.

Hrvatska trenutno ima najskuplje gorivo u regiji

"Nije to ništa pasivno. Kažem vam, živimo u slobodnom tržištu. Kad su bile osam kuna cijene benzina nije nitko ništa govorio", dodaje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta cijena od osam kuna bila je krajem ožujka i početkom travnja 2020. u vrijeme lock downa kad se nije putovalo ni prevozilo. 

U litri goriva 30 do 35 posto je nabavna cijena goriva. Trgovačka marža je od 5 do 10 posto. 20 posto odlazi na PDV, a na naknade i trošarine čak od 35 do 40 posto što u konačnici znači da gotovo 60 posto cijene goriva odlazi- državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što kažu kolege? Kolege kažu da prelaze na struju, da će kupovat aute na struju, rikše hahahha", govori vozač taskija Miljenović.

"Jel' mislite da je ovo krajnja granica, da neće više ići gorivo gore? Poznavajući ove naše političare to će ić još gore. Nažalost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, danas iz Vlade ipak tračak optimizma. Uz izjavu da su ministri Čorić i Marić dobili zadatak da detaljno prate razvoj situacije kao da im to nije u opisu posla Premijer je dodao i ovo:

"Sutra će biti sastanak Gospodarskog socijalnog vijeća. Na tu temu ćemo razgovarati s našim socijalnim partnerima i vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala da li je potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. U ovom trenutku pratimo detaljno situaciju sa cijenama", govori premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A situacija je takva da Hrvatska trenutno ima najskuplje gorivo u regiji i da građani već danas strahuju od sljedećeg utorka i mogućih novih poskupljenja.  

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo