NOVA INTERVENCIJA VLADE / Cijene goriva zamrznute, hoće li turisti izbjegavati benzinske pumpe na autocestama? 'Ako je jeftinije u gradu...'

Još jednom intervencijom Vlada je zamrznula cijene goriva - benzin će koštati 13 i pol kuna, a dizel i dalje 13 kuna i 8 lipa. Cijene su to za sve benzinske pumpe koje nisu uz autocestu

20.6.2022.
18:35
VOYO logo

Vozači oprez - od sutra su na benzinskim postajama izvan autocesta drukčije cijene od onih na samim odmorištima. Riječki turisti kažu i mi ćemo na lokalne crpke.

"Ukoliko je puno jeftinije izvan autoceste, vozio bih u grad i punio auto u gradu. Možda i vidim nešto umjesto da platim skuplje na autocesti", kazao je jedan turist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je jeftinije u gradu, onda definitivno idem u grad", kazala je jedna turistkinja.

Vlada je fiksirala cijene pa će na crpkama litra benzina koštati kao i do sad 13,50, dizela 13,08, a plavog dizela 9,45 kn. Na autocesti, benzin će koštati 14,07, dizel 14,57, a plavi dizel 10,93. Da nema nikakvih mjera vlade, Eurosuper 95 koštao bi 15,95, dizel 16,64, a plavi dizel 11,83 kn/l.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ušteda građanima zahvaljujući mjerama vlade je 2,45 kn po litri benzina, 2,56 kuna po litri dizela i 2,38 kuna po litri plavoga dizela. Jedino što će se dogoditi sutra da će rasti cijene Eurosupera 95 i dizela na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama", kazao je premijer Andrej Plenković.

Image
Ovo postaje trend? /

Zbog skupljih cijena građani BiH ulijevaju gorivo i bježe s crpki. Za još jednim tragaju

Image
Ovo postaje trend? /

Zbog skupljih cijena građani BiH ulijevaju gorivo i bježe s crpki. Za još jednim tragaju

Opcije za daljnje intervencije

Dok turisti poručuju da će potražiti jeftinije gorivo, u Vladi ne očekuju gužve na lokalnim crpkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije uopće upitno da bi sada najedanput turisti koji dolaze tijekom sezone silazili s autoputa, išli u grad i točili benzin u naseljenom mjestu i vraćali se na autocestu. To nje realno", kazao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić neki dan rekao da Vlada ima sve manje prostora za manevar, danas premijer tvrdi suprotno i kaže da postoji još puno opcija za intervenciju. Iako se spominjala nestašica goriva ukoliko dođe do smanjivanja marži, ministar gospodarstva tvrdi da ništa od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je u Sloveniji marža 44/46 lipa i nema nikakvih nema nikakvih priča o nestašicama, a kod nas se na 65 lipa govori o nekakvim potencijalnim problemima, onda treba sagledati ta oba podatka i vidjeti o čemu se tu radi. Prema tome, ne očekujem nikakve nestašice", kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

'Ukupno gledano nije dobro'

Nestašice ne očekuju držani proračun ni bilance naftnih kompanija. Jer zbog poskupljenja zarađuju više od planiranog. Šef udruge koja okuplja ekonomiste poručuje, taj novac treba vratiti građanima i hvali ovaj potez Vlade s jednim ali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta mjera je bolja od onog što smo imali do sad, smatram da se kreću u dobrom smjeru. Međutim ukupno gledano nije dobro. Treba napraviti dvije stvari. S jedne strane treba AZTN izaći na teren i voditi brigu da nema kartelskih dogovora. S druge strane treba pustiti tržište da formira svoje cijene", kazao je Damir Vanđelić, predsjednik ZRIN-a.

A onda novac Vlada vrati građanima kroz vaučere - poručuje Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjujemo da je tu riječ od 3 do 5 milijardi kuna koje je država zaradila, a nije to očekivala. Trebala bi direktno vratiti građanima. Kad to podijelite, dolazite da je to do nekih 5000 kuna skoro na svakog zaposlenog", kazao je Vanđelić.

"Jako puno toga razmatramo, analiziramo, puno toga je na stolu. Za takvu jednu mjeru imamo puno više posla da bi se stavila u funkciju, za razliku od ove mjere koja je danas donesena", kazao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta će mjera na snazi biti iduća dva tjedna. Cijena goriva ostat će ista na postajama izvan autoceste, dok se na autocestama može mijenjati već idući utorak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo