inflacija / Cijene iz dana u dan šokiraju građane: Premijer nema rješenje, a analitičari preporučuju samo nužnu kupovinu

Dok premijer za poskupljenja hrane nema rješenja, povijesna inflacija i dalje neumoljivo guta hrvatske plaće...

20.6.2022.
19:30
VOYO logo

Osim cijena energenata, vrtoglavo rastu i cijene hrane. Snižene stope PDV-a početkom travnja nisu potrošačima donijele olakšanje. Na svježe meso od 1. travnja primjenjuje se najniža stopa PDV-a 5 posto - no cijene nisu padale.

"Mrvicu, pet kuna je bilo povećanje, u 3. mjesecu… Sad se više ništa nije dizalo. Vjerojatno jer svi dižu, tak su se morali prilagoditi i oni", kaže mesar Josip Babok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena svinjetine ostala je ista, no drugo meso išlo je gore. PDV je snižen za ulja, masti, maslac, margarin, meso i ribu, jaja. Ulje je s 13 kn u 2020. došlo do 20, a svježe mlijeko poskupjelo je u prosjeku za 2 kune. Bijeli kruh skuplji je za 50 posto.

Image
INFLACIJA DIVLJA /

'Preveli' smo inflaciju i provjerili cijene od lani. Sedam dana u apartmanu koštalo 3100 kuna, danas 3700

Image
INFLACIJA DIVLJA /

'Preveli' smo inflaciju i provjerili cijene od lani. Sedam dana u apartmanu koštalo 3100 kuna, danas 3700

Kontrola nad trgovcima sad je na udrugama i medijima - kaže premijer. "Tu ulogu mogu imati mediji, ali i udruge za zaštitu potrošača. Ovo je tren kada udruge moraju prozivati trgovce", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je 20-ak udruga za zaštitu potrošača. Premijera su čuli, ali… "Mi za to nemamo sredstava niti resursa, niti novaca", kaže Igor Vujović iz Unije potrošača Hrvatske.

Oni ne mogu, no znaju tko bi mogao - "Mi imamo državni inspektorat koji bi trebao kontrolirati tržište… Mi možemo biti jedna pomoć, ali ne možemo se time sustavno baviti. Oni su ti koji mogu kazniti", objašnjava Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruke diže i inspektorat - tvrde da ni oni nisu nadležni: "U nadležnosti tržišne inspekcije Državnog inspektorata ne postoje ograničenja koja se odnose na formiranje maksimalnih maloprodajnih cijena pojedinih kategorija proizvoda, već se cijene određuju slobodno."

Udruge predlažu promjene propisa - od toga da se trgovce obveže da na cijene moraju pratiti PDV, do toga da ih se natjera da na proizvodima ističu nabavnu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke su države išle na zamrzavanje cijena. Ministar financija o tome ne razmišlja, a stručnjaci kažu da to ni ne bi bio dobar potez.

Prve poteze koji se tiču hrane država je povukla, no građani ih ne primjećuju. Cijene ih iz dana u dan šokiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se stanje ne smiri, jer mjere nisu dale rezultate, građani se mogu samo osloniti sami na sebe. Analitičari preporučuju samo nužne kupovine kako bi se izbjeglo neracionalno, a tako često, bacanje - sve skuplje hrane.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo