DRUGA VREMENA, DRUGA PRAVILA / Cijene su već porasle, a Hrvati strepe i od onih koje će tek donijeti euro: Ribić za RTL iznio svoje strahove

Image
Foto: RTL Danas

Vlada nema odgovor hoće li od Nove godine plaće rasti, ali sindikalci su optimistični

2.12.2021.
19:00
RTL Danas
VOYO logo

Cijene hrane u svijetu rastu već peti mjesec zaredom i trenutačno su najviše u posljednjih deset godina. Prošlog su mjeseca najviše poskupjeli mlijeko i mliječni proizvodi, a šećer košta čak 40 posto više. Inflacija se osjeća svugdje, a hrvatski građani brinu se da će biti još i veća ulaskom u Eurozonu.

Istodobno, Vlada nema odgovor hoće li od Nove godine plaće rasti, sindikalci su optimistični. 

"Pregovori su još u tijeku, ja ne bih prejudicirao da neće biti rasta plaća", kaže Vilim Ribić, ravnatelj Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

S druge strane, za premijera je povećanje plaća od Nove godine tek mogućnost pa navodi kako sada ne može odgovoriti na pitanje koje je trenutno hipotetsko. 

Image
KRISTINA PUKŠEC /

Jedna od najboljih ekonomskih prognostičarki: 'Inflacija će biti tema cijele iduće godine. Ako dođe do rasta kamata, bit će blag'

Image
KRISTINA PUKŠEC /

Jedna od najboljih ekonomskih prognostičarki: 'Inflacija će biti tema cijele iduće godine. Ako dođe do rasta kamata, bit će blag'


Siguran je pak nastavak inflacije. Barem do iduće godine kada bi se trebala početi stišavati. Zamrzavanje cijena nikako nije dobra ideja jer je na primjeru goriva imalo kontraefekt.

"Rast cijena sirove nafte je zaustavljen. Nafta je danas recimo na razinu 65 dolara po barrelu. Što je niže za 20-ak posto u odnosu na onu najvišu razinu kad su naftni derivati narasli. Tako da zapravo zamrzavanje cijena naftnih derivata na još mjesec dana nije koristilo niti Vladi ni potrošačima", ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar. 

Rast cijena, kaže, i nije toliko zabrinjavajuć jer su plaće ipak rasle brže od troškova života. I dok je ova inflacija posljedica globalnog zastoja proizvodnje i prijevoza zbog pandemije, građane brine nova inflacija zbog skorog ulaska u Eurozonu, o čemu se danas raspravljalo na Vijeću za euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Imam strahove. Imam rezerve oko toga. Euro ima svoje prednosti. Ali prednosti su za dobra vremena. Ne znam što će se dogoditi u slučaju kriznih vremena", zaključuje pak Ribić. 

Krize, barem prema sadašnjim prognozama, ne bi trebalo biti. Dapače, građani bi u novoj godini, uvjerava ministar, ali i poslodavci, trebali živjeti bolje.

"Mi projiciramo gospodarski rast za sljedeću godinu, na razini od 4,4 posto. On kao takav ima i treba imati određene efekte i na rast zaposlenosti i na rast standarda i plaća", govori Zdravko Marić, ministar financija. 

"Mi smo u fazi da smo izašli iz recesije, kratkotrajne. I to je pozitivna vijest. Međutim, ono što trebamo svi imati na umu je da smo se sada zapravo vratili u 2019. I da se sada moramo suočavati sa svim onim problemima koje je gospodarstvo imalo u tom trenutku", ističe Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca. 

Ovog bi puta povratak u prošlost za građane značio bolju budućnost. Ali sve te prognoze ovise o tijeku pandemije koji je zasad i dalje nepredvidiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo