DOBRE VIJESTI / Cijene voća bi mogle biti niže, a ovogodišnji urod najbolji: 'Jedino ako nas ne iznenadi mraz u svibnju'

Za razliku od francuskih, belgijskih i nizozemskih, naši su izbjegli mraz, pa se tako već sada očekuje najbolji urod voća u posljednjih pet ili šest godina

12.4.2022.
7:45
VOYO logo

Bude li vrijeme i dalje na strani voćara i cijene bi mogle biti niže. 

Prije točno godinu dana zbog mraza su voćari unatoč svom njihovu trudu zabilježili gubitke od 80 do 90 posto. Mraz je prijetio i prošlog vikenda, no temperature se nisu toliko spuštale da bi naštetile voću i to je razlog za veliki optimizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za trešnju i krušku mogu sigurno tvrditi da ćemo imati jedan bogat rod i na neki način želimo već sada utjecati preko voćarske zajednice i naših institucija da taj uvoz bude manji, zapravo, kad je u pitanju trešnja, mislim da ga uopće neće ni trebati", objašnjava Stanko Ćosić, vlasnik OPG-a.

Image
RTL DOSJE /

Zbog divljanja cijena nadolazeći blagdani će nas skupo koštati: 'Ove godine se ništa ne prodaje za razliku od prije'

Image
RTL DOSJE /

Zbog divljanja cijena nadolazeći blagdani će nas skupo koštati: 'Ove godine se ništa ne prodaje za razliku od prije'

U ovom trenutku, ako ne dođe do drugih vremenskih nepogoda poput oluja i tuča, očekuje se rekordni urod jabuka, i najmanje 7000 tona krušaka i 7 do 9 tisuća tona trešanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo jedan dio Slavonije imao je neke štete i to na vrstama koje su otvorenog cvijeta kao što je na primjer ova trešnja ovdje koja se počela otvarati. Na onim vrstama sa zatvorenim pupom nije bilo štete jer je temperatura bila od -3.5 do -4 najhladnija", kaže predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice, Željko Ledinski

Voćari ipak ne žele slaviti na sva zvona jer bilo je godina kada je mraz iznenadio krajem travnja, pa i početkom svibnja. No, vremenska prognoza i dalje im je naklonjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je iza nas nešto hladnije jutro, minusi nisu ipak toliko izraženi da bi mraz bio jak i nanio velike štete kao primjerice prošle godine. Ono što nas čeka u ostatku tjedna je postupni porast temperatura, jutra će biti sve toplija, danju ćemo imati 20-ak stupnjeva, a novi prodor nešto hladnijeg zraka izgledan je krajem tjedna, ali ne očekuje se jak mraz", poručuje meteorologinja RTL-a, Damjana Ćurkov Majaroš.

Ako urod voća bude onakav kakav se očekuje, bolji nego u posljednjih 5, 6 godina - konačno nam nakon vala poskupljenja, stižu dobre vijesti, voće će biti jeftinije nego lani!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo