NEMA BRIGE / Cijene voća i povrća zbog rekordnih prirodnih nepogoda će dramatično rasti, no cijene oraha, lješnjaka i badema ostaju iste

Urodi badema, lješnjaka i oraha su dobri, kvaliteta još i bolja nego prošle godine, a cijene jednake

31.10.2017.
18:59
VOYO logo

Bademi su izvrsno rodili, pa ove vrijedne ruke imaju posla barem idućih mjesec dana s čišćenjem. "Cijele komade stavljamo posebno, one koji su slomljeni stavljamo posebno, ljuske dolje. Tako da se kvalificira i sve je uredu", tvrdi Lidija Tomašević, radnica Aljmaš.

Slatki su i krupni pa će i kolači biti od njih dobri. Kilogram badema je 80 kuna. "Je najskuplji, ali najviše posla ima. Mi sve ručno radimo. Ništa mehanizirano. Ne isplati se to za hektar jedan mehanizirano raditi, ali puno ruku treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ručno mlatimo, i skupljamo sa zemlje i dopremamo kući, čistimo od ljuske i sad opet čistimo od ljuske. Znači jako, jako puno posla", objašnjava Antun Pap, vlasnik plantaže badema u Aljmašu.

Posla ima i oko oraha. I njihov je urod bio dobar. Cijena - između 60 i 70 kuna za kilogram. "Ja mislim da vrijede tih novaca zato što su stvarno domaći orasi, ovogodišnji. I stvarno su, vidite kako su lijepo očišćeni i prosušeni", tvrdi prodavač Saša Cimerman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena je ista kao i lani. Osječanima nisu previše skupi. Pa će oraha i badema biti u svim kolačima, a posebno za blagdane koji dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo