masovno cijepljenje Francuza / Cijepljenje će biti obavezno u Francuskoj: Neke EU zemlje će slijediti francuski primjer

Situacija u Europi najlošija je u Portugalu i Španjolskoj

13.7.2021.
21:30
VOYO logo

Cijepljenje u Francuskoj postaje obvezno - sinoćnja je to najava predsjednika Emmanuela Macrona koja je izazvala masovno cijepljenje Francuza, ali i reakcije europskih lidera.

Milijun se prijavio za cijepljenje

Francuzi pokušavaju održati povoljnu epidemiološku situaciju nakon razbuktavanja delta soja diljem Europe, pa i potvrđenog slučaja gama soja u Bosni i Hercegovini. Dok neke zemlje slijede francuski primjer, druge oštro negiraju da bi do takve prisile moglo doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo milijun Francuza u jednom se danu prijavilo za cijepljenje nakon sinoćnje najave predsjednika Emmanuela Macrona da cjepivo protiv koronavirusa postaje obvezno za zdravstvene djelatnike, a možda i sve građane.

''Da bismo zaštitili sebe i svoje društvo, moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, jer je to jedini način povratka u normalni život. Cijepljenje će odmah biti obvezno za njegovatelje i djelatnike bolnica, klinika, staračkih domova, ustanova za brigu o osobama s invaliditetom, zatim za sve profesionalce i volontere koji rade s starijima ili ranjivima, uključujući i one na kućnoj njezi'', kazao je  Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Vlada je odluku, koja nije naišla na odobravanje svih, donijela nakon dvotjednog rasta zaraze u Francuskoj. Nakon niske procijepljenosti od samo 40 posto, danas je odaziv građana velik, a Predsjednik je najavio i da oni koji se cijepe dobivaju gotovo ekskluzivna prava ulaska u klubove, barove, kina, pa čak i vlakove.

''Smeta mi malo, ali ako nema izbora, cijepit ću se jer ne želim da zbog toga što nisam cijepljena ne mogu u kino ili na putovanje'', komentirala je građanka.

''Neću promijeniti mišljenje i cijepiti se jer ne vidim poantu. Ako su sve rizične skupine cijepljene, ne znam zašto bih se ja cijepio'', kazao je građanin.

Istim je stopama, uz Francusku, krenula i Grčka.

''Oni koji se ne cijepe do 16. kolovoza, bit će suspendirani. Jer, nije moguće da upravo oni koji bi trebali štititi najrizičnije skupine ljudi, budu potencijalni širitelji zaraze'', rekao je Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer.

Image
broj slučajeva raste /

Zabrinjavajući val zaraza: Svi slučajevi COVID-19 na području Lisabona su varijante Delta!

Image
broj slučajeva raste /

Zabrinjavajući val zaraza: Svi slučajevi COVID-19 na području Lisabona su varijante Delta!

Britanci planiraju otvaranje

Njemačka kancelarka uvođenje obveznog cijepljenja - odbacuje.

''Dakle, mi nemamo namjeru slijediti put kojim je krenula Francuska. Rekli smo da neće biti obveze cijepljenja. Na početku smo, recimo to tako, faze u kojoj još oglašavamo, u kojoj imamo više cjepiva nego ljudi koji se žele cijepiti. I sada ćemo pokušati sve što je u našoj moći da tu fazu pojačamo'', izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Unatoč širenju zaraze delta sojem, Britanci i dalje planiraju otvaranje zemlje 19. srpnja. Situacija u Europi najlošija je u Portugalu i Španjolskoj, iz koje se u Sloveniju prije nekoliko dana s putovanja vratilo 154-ero učenika pozitivnih na koronavirus, od kojih je troje već stiglo na odmor u Hrvatsku.

''Kako su prešli granicu, pitanje je za organizatora i za druge institucije. Nacionalni institut za javno zdravstvo, nažalost, nije nadležan'', izjavila je Nuška Čakš Jager, ravnateljica Centra za zarazne bolesti u Ljubljani.

Ne uspijemo li izbjeći slične primjere ulaska zaraze, ubrzo bismo mogli svjedočiti kolonama turista na izlasku iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo