borba s pandemijom / Cijepljenje djece u školama? Naša epidemiologinja kaže da je moguće da do toga dođe, ali samo pod jednim uvjetom

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Hrvatskoj se do sada cijepilo prvom dozom nešto manje od 15 tisuća djece do 18 godina

3.11.2021.
7:19
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Ljetos se najavljivalo da će cijepljenje protiv COVID-19 s početkom školske godine krenuti i po školama, međutim to se nije dogodilo. Po svemu sudeći i neće, osim ako to ne zatraži većina u jednom razredu. U bolnici 532 djeteta

"Neće biti masovnog cijepljenja po školama, ali ako je u jednom razredu više zainteresiranih za cijepljenje, u tom slučaju doći će liječnik i cijepit će djecu. To bi trebalo biti više od 70 posto đaka u razredu, ne ako ih je samo nekolicina. Potrebno je da razrednik ili netko u ime škole zatraži od liječnika školske medicine takvo organizirano cijepljenje. Ako većina roditelja jednog razreda to želi, može se organizirati", rekla je za Večernji list epidemiologinja dr. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad to nije zatražila nijedna škola ni razred, a pojedinačno se u Hrvatskoj do sada cijepilo prvom dozom nešto manje od 15 tisuća djece do 18 godina, a objema njih oko 10 tisuća. Podaci iz HZJZ-a prema dobi cijepljenih govore da je do prošlog tjedna cijepljeno 2698 djece od 12 do 14 godina, što je 2,7 posto djece u toj kategoriji, te 35.752 mlade osobe između 15 i 19 godina, odnosno njih 18 posto. Zbog COVID-19 infekcije tijekom 2021. godine hospitalizirana su ukupno 532 djeteta do 17 godina, od čega u zadnjih mjesec dana 102 djeteta, podaci su koje je u subotnjem intervjuu iznio ravnatelj HZJZ-a prof. Krunoslav Capak.

"Trenutačno je nekoliko djece u Infektivnoj pregledano s dijagnozom COVID-19 i nekoliko je hospitalizirano, s uobičajenom kliničkom slikom koja nije teška", kazao je je prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo