još jedan hrvatski problem / Čime hranimo turiste u hotelima: dok stranci sanjaju o onome što mi bacamo, mi uvozimo ono čega su oni siti

Prošle je godine u Hrvatskoj bilo više od 14 milijuna stranih turista. Da je svaki pojeo samo jedan hrvatski doručak, to bi bio veliki posao

30.5.2017.
19:00
VOYO logo

Jačanje poljoprivrede moguće je samo uz daljnje povezivanje poljoprivrednih proizvođača s prehrambenom industrijom - poručio je danas ministar Tomislav Tolušić. Jedan od prvih koraka su - hoteli. Prošle je godine u Hrvatskoj bilo više od 14 milijuna stranih turista. Da je svaki pojeo samo jedan hrvatski doručak, to bi bio veliki posao.

U jednom od opatijskih hotela sve posluženo, domaća je proizvodnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bih da je vaša hrana bolja i od talijanske. Obožavam maslinova ulja, svježi sir. Sve ima tako delikatan, drukčiji okus", kaže Anela iz New Yorka.

Svaki je proizvod posebno označen. Zna se odakle dolazi i gdje je pripremljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domaća dimljena šunka, razni proizvodi mesni, dimljeni, kuhani, kobasice teleće. Imamo med u saću, s Plitvičkih jezera, iz Istre dobivamo proizvode od kravljeg miljeka, od kozjeg mlijeka, kozji kefir, kozju skutu", ističe šef kuhinje Josip Abičić.

"Naši gosti mogu uživati doista u vrhunskim namirnicama, neke od njih su iz naše vlastite proizvodnje a neke od njih nabavljaju se iz malih obiteljskih gospodarstava", kaže Ivan Sarajlić, voditelj korporativnih komunikacija Milenij hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovaj hotel u Opatiji nije pravilo nego iznimka. Država ne može utjecati na hoteljere, no može na nekontrolirani uvoz jeftine i nekvalitetne hrane koja uništava domaće proizvođače.

"Smanjio se uvoz svinjskog i pilećeg mesa preko 30 posto, jaja 20 posto, znači efekta ima, ljudi prepoznaju hrvatske proizvode. Nažalost, nemojmo zaboraviti da smo deset, 20 godina uništavali hrvatsku proizvodnju. Ujutro smo davali poticaje a popodne smo davali uvozne dozvole i nažalost to nije završilo dobro", poručuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok stranci sanjaju o onome što mi bacamo, mi uvozimo ono čega su stranci siti.

"Teško je usporediti ovo s našom hranom u New Yorku, tamo jedemo svašta. Ovdje hrana posebna. Impresioniran sam", kaže Brian iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No istim nije impresioniran i uvozni lobij koji je zapravo najveći izazov zagovornicima projekta domaće hrane. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo